ΑΘΗΝΑ
02:39
|
13.05.2024
Αφότου μόλις πέρασε μια αναθεώρηση του Συντάγματος που του επιτρέπει τέσσερις επταετείς θητείες, ο Μιρζιγιάγιεφ ζητά νωπή εντολή για να προωθήσει νέες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ, προκήρυξε πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 9 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή μετά από μια αμφιλεγόμενη αλλαγή στο σύνταγμα.

Ο πρόεδρος είπε ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες για να του δοθεί μια νέα εντολή «να ασχοληθεί με τα περίπλοκα ζητήματα που επηρεάζουν τον κόσμο σήμερα», είπε, όπως ανέφερε σήμερα το Reuters.

Ο Μιρζιγιάγιεφ είπε ότι χρειάζεται μια ανανεωμένη εντολή διακυβέρνησης για την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων παρά το γεγονός ότι έχει εξαντλήσει λιγότερο από δύο χρόνια από την τρέχουσα θητεία του.

Ο Μιρζιγιάγιεφ προώθησε αλλαγές στο σύνταγμα που παρατείνουν την προεδρική θητεία από τα πέντε στα επτά χρόνια και που του επιτρέπουν να υπηρετήσει άλλες δύο θητείες. Ο Μιρζιγιάγιεφ ανέλαβε από τον πρώτο και μέχρι τότε μοναδικό πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, το 2016. Κέρδισε επανεκλογή για την τρέχουσα δεύτερη, και τυπικά τελευταία, θητεία του με μια συντριπτική νίκη τον Οκτώβριο του 2021.

Ο πρόεδρος έχει προωθήσει πολλές μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ των πιο σημαντικών ήταν η απόφασή του να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον τομέα του βαμβακιού, την άλλοτε βασική πηγή συναλλάγματος της χώρας, και να απαγορεύσει την εξαγωγή ακατέργαστου βαμβακιού, αναγκάζοντας τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας να αναπτυχθεί γρήγορα.

Ο κύριος όγκος των μεταρρυθμίσεων που θέλει ο Μιρζιγιάγιεφ, δεν έχει, ωστόσο, προωθηθεί ακόμη. Οι τραπεζικές, εξορυκτικές και άλλες μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν και να αναδιαρθρωθούν.

Παρόλο που τα εισοδήματα στο Ουζμπεκιστάν έχουν αυξηθεί, παραμένουν πολύ πίσω από εκείνα του γειτονικού του Καζακστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψέματα από τον πρωθυπουργό για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια»

Πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας – Απάντηση από το ΥΠΕΞ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα