Συνάντηση είχαν, χθες Δευτέρα στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα Νίκολας Μπερνς καθώς η κινεζική διπλωματία εκτιμά ως κορυφαία προτεραιότητα την σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και την αποφυγή απρόβλεπτων «ατυχημάτων».
Σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών Global Times, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε την αμερικανική πλευρά να προβληματιστεί σε βάθος σχετικά με την ανάγκη οι διμερείς σχέσεις τους να βγουν από την τρέχουσα δυσχερή θέση.
Κινέζοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου – η πρώτη μεταξύ του Τσιν και του Μπερνς από τότε που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους – υποδεικνύει ότι το επίπεδο των επίσημων επαφών μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνεται και η προοπτική μιας συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών να έχει ενδεχομένως μπει στην ατζέντα των συζητήσεων.
Αλλά, όπως αναφέρουν, η βελτίωση του κλίματος εξαρτάται επίσης από το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Μπάιντεν επανορθώνοντας για λανθασμένες, όπως υποστηρίζουν, κινήσεις απέναντι στον ασιατικό γίγαντα, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής ανάσχεσης, της αποσύνδεσης υψηλής τεχνολογίας και των πληγμάτων σε βασικά συμφέροντα της Κίνας, καθώς οι ΗΠΑ «παίζουν το χαρτί» της Ταϊβάν.
Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για τον κόσμο. Τον Νοέμβριο του 2022, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν στο Μπαλί της Ινδονησίας και κατέληξαν σε μια σημαντική συναίνεση. Αλλά μια σειρά από προβληματικές τοποθετήσεις και ενέργειες των ΗΠΑ από τότε, υπονόμευσαν τη δύσκολα κερδισμένη θετική δυναμική στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Έκτοτε, η ατζέντα του διαλόγου και της συνεργασίας που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές έχει διαταραχθεί και η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει γίνει πάλι ψυχρή, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Bloomberg η συνάντηση Τσιν-Μπερνς σηματοδοτεί ότι το Πεκίνο «μπορεί σύντομα να επιτρέψει συζητήσεις σε πιο υψηλόβαθμο επίπεδο, αφού πρώτα απέρριψε τα αιτήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν». Οι συνδιαλλαγές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες μετά το περιστατικό με το υποτιθέμενο κατασκοπευτικό-μετεωρολογικό μπαλόνι.
«Η συνάντηση του Τσιν με τον Μπερνς αυτή τη φορά δείχνει ότι το επίπεδο της διπλωματικής επαφής μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί και υποδηλώνει επίσης ότι μια συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών μπορεί να μπει στην ατζέντα των συζητήσεων», δήλωσε στους Global Times τη Δευτέρα ο Λου Σιάνγκ, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
«Το μήνυμα του Τσιν είναι πολύ σαφές: η Κίνα δεν απορρίπτει τον διάλογο, αλλά ο σκοπός του διαλόγου είναι η επίλυση των διαφορών, η άμβλυνση των εντάσεων και η βελτίωση των σχέσεων και όχι απλώς η συζήτηση για χάρη της συζήτησης».
«Ο διάλογος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει μια σειρά από ενέργειες των ΗΠΑ που βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, και η αμερικανική πλευρά πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την ειλικρίνειά της για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν οι Global Times, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, άφησαν να εννοηθεί μια επαναπροσέγγιση με την Κίνα και ορισμένοι απηύθυναν έκκληση για υγιείς και εποικοδομητικές σχέσεις. Ωστόσο, η προκλητική επίσκεψη Αμερικανών εμπόρων όπλων στην Ταϊβάν και τα σχέδια για πωλήσεις όπλων που διέρρευσαν έχουν βαθύνει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν μείζονα ζητήματα κυριαρχίας και ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, είπε στον Μπερνς ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν την αντίληψή τους για το Πεκίνο και να επιστρέψουν σε έναν ορθολογικό τρόπο σκέψης, ενώ του τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την επικοινωνία συνεχίζοντας την ανάσχεση, ζητώντας μεγαλύτερη συνέπεια λόγων και έργων.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές του Πεκίνου, να σταματήσουν να υπονομεύουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας, και ειδικότερα, θα πρέπει να χειριστούν σωστά το ζήτημα της Ταϊβάν και να σταματήσουν να υπονομεύουν την αρχή της μίας Κίνας και να σταματήσουν να υποστηρίζουν και να συνδιαλέγονται με τις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», δήλωσε ο Τσιν.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι η Ουάσιγκτον «οφείλει να διαχειρίζεται τα όποια απροσδόκητα περιστατικά μεταξύ των δύο χωρών με ήρεμο, υπεύθυνο και ρεαλιστικό τρόπο ώστε να αποφεύγονται περαιτέρω επιπτώσεις στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και να προωθηθεί ένας διάλογος των δύο χωρών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους».
Τέλος, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αναμένει ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ «θα έχει περισσότερες επαφές, ανταλλαγές και συναντήσεις στην Κίνα, ώστε να χρησιμεύσουν ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να καταβάλλει εποικοδομητικές προσπάθειες για τη βελτίωση των δεσμών τους».
«Οι δύο πλευρές μπόρεσαν να συναντηθούν, γεγονός που δείχνει ότι η Κίνα έχει ειλικρινή βούληση να σταθεροποιήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα αναλάβει τις δικές της ευθύνες για τον χειρισμό της σχέσης», δήλωσε στους Global Times ο Λι Χάιντογκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μπερνς θα μεταφέρει τα μηνύματα της κινεζικής πλευράς στις ΗΠΑ, αλλά το πόσο μπορεί ο Λευκός Οίκος να τα δεχτεί και να αλλάξει, μένει να το δούμε» καθώς όπως εκτίμησε «στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ο ρόλος του Μπερνς είναι περισσότερο εκτελεστικός παρά αποφασιστικός».