ΑΘΗΝΑ
01:37
|
08.09.2024
Ρεκόρ 26ετίας γνωρίζουν οι τιμές του ελαιόλαδου διεθνώς λόγω της ξηρασίας πλήττει εδώ και τρία χρόνια την Ισπανία που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας των τελευταίων 26 ετών πωλείται το ελαιόλαδο μεταξύ άλλων και λόγω της ξηρασίας που πλήττει από πέρσι την Ισπανία, χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή  στον συγκεκριμένο τομέα διεθνώς.

Η ακρίβεια του ελαιόλαδου σε πρωτόγνωρα (εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα) επίπεδα παρατηρείται από τον Ιούνιο του 2022 με τους ειδικούς να προβλέπουν πως η κούρσα ανόδου της τιμής του θα συνεχιστεί για μήνες.

Στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισημαίνουν πως οι τιμές του ελαιόλαδου διεθνώς έφθασαν στα 5.989,8 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ μιλώντας σήμερα στο CNBC σύνδεσε άμεσα την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου με την κλιματική αλλαγή και τη σοβαρή ξηρασία που πλήττει αρκετές από τις χώρες της Μεσογείου και δη την Ισπανία.

Παράλληλα ο Χουάν Βιλάρ στρατηγικός σύμβουλος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής ελαιόλαδου χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» τη σημερινή κατάσταση δηλώνοντας ότι ποτέ πριν οι τιμές του λαδιού από ελαιόδεντρα δεν είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο. Ο ίδιος τόνισε ότι η παραγωγή ελιάς μεταξύ Οκτώβρη 2022 και Φλεβάρη 2023 ήταν κατά 50% μειωμένη στην Ισπανία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Οικολογίας παρατηρούνται εδώ και τρία χρόνια (36 μήνες στη σειρά…) τα χαμηλότερα επίπεδα βροχόπτωσης στις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν το δρόμο για διασυνοριακές πληρωμές στη Ρωσία

Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 18 μηνών για το Αμερικανικό Χρηματιστήριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα