Την πεποίθηση πως οι μελλοντικές προσχωρήσεις νέων κρατών στην Ε.Ε. θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ένα «εντελώς διαφορετικό, σε σχέση με τις προηγούμενες προσχωρήσεις, γεωπολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο» εξέφρασε σήμερα με συνέντευξή της στην εφημερίδα Liberation η Γαλλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Λοράνς Μπον.
Η Μπον εκτιμά πως η διεύρυνση της Ε.Ε. δεν θα είναι απλώς ένα θέμα προσχώρησης ενός κράτους σε μια εσωτερική αγορά, αλλά θα αφορά την ένταξή του σε μια πολιτική ένωση, η οποία, όπως επισημαίνει, πραγματοποιεί γιγάντια βήματα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της υπεράσπισης του κράτους δικαίου. Όπως αναφέρει στη συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα:
«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση ολοκλήρωσης που θα αλλάξει την Ευρώπη: το γεγονός ότι έχουμε στην περιοχή μας πόλεμο, ενάντια στον οποίο οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εγείρει όλα τα ερωτήματα που ήταν προηγουμένως αδιανόητα. Τι είδους διεύρυνση, με ποιες χώρες, με ποια ταχύτητα; Γιατί δεν είναι όλοι έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο που θα περιλαμβάνει ένα νέο μοίρασμα της εθνικής κυριαρχίας».
Στο φόντο συνέντευξης της Μπον και μετά από μία περιοδεία σε βαλκανικές χώρες, ο Φρεντερίκ Πετί, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα Βαλκάνια αντιπροσωπεύουν το μέλλον της Ευρώπης.
Τάχθηκε δε κατά της αναβλητικότητας και της βραδύτητας των ενταξιακών διαδικασιών επισημαίνοντας πως 20 χρόνια μετά τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπληρώσει το ρόλο της στα Βαλκάνια σε περίοδο που η νομιμότητά της στην περιοχή αμφισβητείται συνεχώς από δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία.
«Μέρος των Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία) είναι ήδη στην Ε.Ε., ενώ το άλλο, που αποτελείται από τη Βοσνία, τη Σερβία, το Κόσοβο, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία ανυπομονεί να ενταχθεί. Όμως αυτές οι χώρες δεν θα περιμένουν για πάντα την ΕΕ» τονίζει ο Πετί.
Λιγότερο ενθουσιώδης στην ευρύτερη κουβέντα για τη διεύρυνση της Ε.Ε. εμφανίστηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, Σεμπαστιάν Μαγιάρ.
Ο Μαγιάρ σε άρθρό του στην Le Monde με τίτλο «Διεύρυνση της Ε.Ε.: Ας αποφύγουμε το σοκ του να περάσουμε από τα 27 στα 35 κράτη μέλη» υποστηρίζει ότι εν μέσω της ουκρανικής σύγκρουσης και των καθυστερήσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, η Ε.Ε. θα πρέπει να σκεφτεί μια μέθοδο ένταξης που θα υλοποιηθεί με σταθερό ρυθμό, αλλά σε διαδοχικά στάδια.
«Μια Ευρώπη που θα περιλαμβάνει τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), Ουκρανία και Μολδαβία δεν θα είναι η ίδια Ε.Ε. σε μεγαλύτερο μέγεθος» αναφέρει ο Μαγιάρ, τασσόμενος υπέρ μιας σταδιακής ένταξης που θα δίνει στην υποψήφια χώρα τη δυνατότητα μιας περιόδου θεσμικής οικειοποίησης, σταδιακής απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και παροχής εγγυήσεων ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου.