ΑΘΗΝΑ
17:53
|
25.04.2024
Ο Γερμανός Καγκελάριος δεν παρέλειψε μιλώντας σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο τις ιστορικές αναφορές στη φρίκη του πολέμου και στην ιστορική ευθύνη της Γερμανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις προτάσεις του για μία «γεωπολιτική Ευρώπη» επανάφερε σήμερα με αφορμή τη «Μέρα της Ευρώπης»  ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θυμίζοντας σε πολλούς αυτά που είχε πει το καλοκαίρι του 2022 σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Πράγας.

«Η Ευρώπη ακούγεται μόνον όταν μιλάει με μία φωνή, ο πόλεμος στη Ρωσία το απέδειξε αυτό», ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος στο Στρασβούργο, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την ιστορική παρακαταθήκη του αείμνηστου Βίλλυ Μπραντ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που επισείουν  οι ατέρμονες εμπορικές διαπραγματεύσεις λέγοντας με σαφείς υπαινιγμούς για ανταγωνιστές της Δύσης όπως η Ρωσία και η Κίνα:

«Εάν συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα για τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, τότε άλλοι είναι εκείνοι που θα υπαγορεύσουν τελικά τους κανόνες του παιχνιδιού και μάλιστα με χαμηλότερα κοινωνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές».

Ο Όλαφ Σολτς δεν παρέλειψε σε άλλο σημείο της ομιλίας του τις ιστορικές αναφορές στη φρίκη του πολέμου και στην ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την «ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Η προσπάθειά του Γερμανού Καγκελάριου να αποφύγει στο πρώτο μέρος της ομιλίας του μία αναφορά στο καυτό ζήτημα αλλαγών του «Συμφώνου Σταθερότητας» δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς στη δευτερολογία του αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει (μετά τα δηλητηριώδη σχόλια και αιχμές κεντροδεξιών και Πρασίνων) πως «κανένα κράτος-μέλος δεν θα αφεθεί να βυθιστεί σε μία κρίση χρέους» εξηγώντας πως αυτό δεν σημαίνει πως τα πάντα επιτρέπονται αλλά ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για μείωση του χρέους με την «κατάλληλη ισορροπία» και «σκληρή δουλειά».

Αναφερόμενος στις ατελέσφορες ως σήμερα προσπάθειες για «μία κοινή μεταναστευτική πολιτική» με βάση τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν, έκανε νέα έκκληση για «συγκεκριμένα αποτελέσματα» μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024.

Η σημερινή ομιλία του Σολτς στις 9 Μαΐου στο ευρωκοινοβούλιο συνέπεσε με την «Μέρα της Ευρώπης» και την «Αντιφασιστική Νίκη» αλλά εντάσσεται σε ευρύτερη σειρά ομιλιών από ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων με κεντρικό σύνθημα «Αυτή είναι η Ευρώπη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα