ΑΘΗΝΑ
03:59
|
17.05.2024
Όταν ο σοβιετικός στρατός συνέτριψε τον ναζισμό στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η 9η Μαΐου είναι η «Ημέρα της Νίκης», η ημέρα που ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ ανάγκασε σε συνθηκολόγηση τη ναζιστική Γερμανία και νίκησε τον φασισμό στην Ευρώπη. Ο εορτασμός ξεκίνησε στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945 (στην ώρα Μόσχας ήταν μετά τα μεσάνυχτα, στις 9 Μαΐου). Η σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη στα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά τη τελετή υπογραφής στο Βερολίνο. Ως αργία ξεκίνησε να εορτάζεται το 1945.

Κάθε χρόνο τη σημερινή ημέρα η Ρωσία τιμά την επέτειο με την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Ο γνωστός Βραζιλιάνος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ τιμά αυτή τη σημαντική επέτειο με ένα σκίτσο του.

Να θυμίσουμε ότι φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι εορτασμοί θα διεξαχθούν εν καιρώ πολέμου. Φέτος, πολύ περισσότερο από πέρυσι, η ρωσική ηγεσία ανησυχεί για πιθανά ουκρανικά χτυπήματα εντός της επικράτειάς της. Γι’ αυτό τον λόγο αναβλήθηκαν οι παρελάσεις σε 21 ρωσικές πόλεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο Vertka.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο και τη Δύση για τις πρόσφατες δολιοφθορές στο Μπριάνσκ καθώς και για την αποστολή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) πάνω από το Κρεμλίνο, το οποίο είχε ως στόχο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η χώρα οφείλει να είναι σε επαγρύπνηση εξαιτίας της φύσεως του καθεστώτος του Κιέβου. Επανέλαβε μάλιστα ότι η απόφαση Πούτιν για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ήταν και παραμένει «σωστή».

«Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε την 9η Μαΐου. Η 9η Μαΐου είναι μια ιερή ημέρα για όλες τις χώρες που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, τις χώρες που θυσίασαν τόσες ζωές πολιτών τους για να απελευθερώσουν τον κόσμο από τον φασισμό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλληλεγγύη και Καταστολή

Eurovision 2024… από άλλον πλανήτη

Εισβολή στη Ράφα

Καλό Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα