ΑΘΗΝΑ
09:34
|
04.10.2023
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα παρακαλεί να συμπεριληφθεί το μείζον ζήτημα στη λίστα των ερωτήσεων του σημερινού debate.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή τη χθεσινή 78η επέτειο από τη νίκη των λαών της Ευρώπης επί των δυνάμεων του Ναζισμού και του Φασισμού το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ) απηύθυνε έκκληση προς τους συμμετέχοντες στο σημερινό debate – πολιτικούς αρχηγούς και δημοσιογράφους – να συμπεριλάβουν το μείζον ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας στον κατάλογο των ερωτήσεων τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΔΟΓΕ:

Στις 8 και 9 Μαΐου οι Λαοί της Ευρώπης τιμούν τη μεγαλειώδη νίκη της Αντιφασιστικής Συμμαχίας των Εθνών απέναντι στη λαίλαπα του ναζισμού και του φασισμού. Επισήμως η Ελληνική Δημοκρατία έχει καθιερώσει την «9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού» (άρθρο 4, παρ. 1, ν. 2703/1999, συμπληρωματική προσθήκη στον ιστορικό νόμο 1285/1982 για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης).

Η Ελλάδα συνέβαλε τα μέγιστα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πληρώνοντας, όμως, βαρύτατο τίμημα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βρήκαν τον θάνατο από την πείνα και τις ασθένειες, τις μαζικές δολοφονίες αμάχων, την καταναγκαστική εργασία, τα βασανιστήρια. Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας εξολοθρεύθηκε. Χίλια επτακόσια εβδομήντα χωριά και περισσότερα από τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι υποδομές της χώρας μας καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο εθνικός πλούτος της Ελλάδας λεηλατήθηκε, σπάνιοι αρχαιολογικοί – πολιτιστικοί θησαυροί εκλάπησαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας υπέστη μία ανείπωτη τραγωδία, στα όρια της γενοκτονίας.

Ωστόσο, 78 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό δεν έχει πλήρως δικαιωθεί καθώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, αρνείται αυθαίρετα, ατεκμηρίωτα και αλαζονικά να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα. Συνεπώς, η Ελληνική Δημοκρατία, με βάση και την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019, καλείται να προχωρήσει άμεσα, χωρίς άλλη αναβολή, στη σθεναρή και μεθοδική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Με βάση τα παραπάνω, απευθύνουμε δημόσια έκκληση προς τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς αρχηγούς, που συμμετέχουν στην τηλεμαχία (debate) της Τετάρτης 10 Μαΐου 2023 ενόψει των εθνικών εκλογών να μην παραλείψουν το μείζον εθνικό-δημοκρατικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Πιο συγκεκριμένα, καλούμε τους δημοσιογράφους να συμπεριλάβουν στις ερωτήσεις τους το ζήτημα των δίκαιων και απαράγραπτων αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας και τους πολιτικούς αρχηγούς να δεσμευθούν με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα συμβάλλουν στη δίκαιη επίλυση του μείζονος αυτού εθνικού και δημοκρατικού ζητήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ την ώρα που αδειάζουν τα φαρμακεία

Εντείνεται η βία εναντίον δημοσιογράφων στην Αϊτή

Θεσσαλονίκη-Εκδήλωση: 50 Χρόνια Μετά: Ελλάδα-Χιλή, Κοινές Μνήμες

Στη Γαλλία ο Νίκος Δένδιας για την φρεγάτα Κίμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα