ΑΘΗΝΑ
21:50
|
06.05.2024
Η τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στοχεύει κυρίως στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέσεις τηλεμαχίας παίρνουν απόψε από τις 21.00 και για περίπου τρεις ώρες οι πολιτικοί αρχηγοί των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για κεντρικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μέσω απαντήσεων που καλούνται να δώσουν στις ερωτήσεις που θα τους υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA) και ο συντονιστής  της βραδινής τηλεοπτικής συζήτησης, Γιώργος Κουβαράς από τη μεριά της ΕΡΤ, αναμένεται να «βομβαρδίσουν» με καίριες ερωτήσεις του πολιτικούς αρχηγούς.

Ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ της ΕΡΤ -  ertnews.gr

Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καλούνται να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους έναντι των αντιπάλων τους ώστε να πείσουν όσους περισσότερους αναποφάσιστους ψηφοφόρους μπορέσουν να τους τιμήσουν με την ψήφο τους στην κάλπη.

Το αποψινό ντιμπέιτ δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί, ως προς τη διαδικασία, από άλλα προηγούμενα καθώς και αυτή τη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί δε θα έχουν αλληλεπίδραση μεταξύ τους και θα κληθούν να απαντήσουν κάνοντας…μονόλογο.

Οι ερωτήσεις θα είναι με βάση πέντε θεματικές ενότητες:

1. Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση,

2. Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα

3. Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

4. Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό κράτος

5. Περιβάλλον – Ενέργεια

Συμφωνήθηκε επίσης στο τέλος των ερωτήσεων οι πολιτικοί αρχηγοί να προβούν σε μια ελεύθερη τοποθέτηση.

«Δεμένα» όμως είναι και τα χέρια των δημοσιογράφων καθώς δεν έχουν την ελευθερία να ρωτήσουν ό,τι θέλουν. Απαγορεύονται άλλωστε απόψε οι… «άγνωστες» ερωτήσεις, ή η ευκαιρία να απευθυνθεί ο ένας αρχηγός στον άλλο.

Η ενότητα οικονομία-ανάπτυξη-απασχόληση

Στην πρώτη ενότητα για οικονομία-ανάπτυξη-απασχόληση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε:

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».

Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που τέθηκε για το κόστος του προγράμματος, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Alpha) απάντησε:

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας»,

Εξήγησε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».

Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη (OPEN), αν επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) για το «αν είναι ρεαλιστικό το οικονομικό μοντέλο που προτείνει το ΚΚΕ χωρίς να απομονώνει τη χώρα στην ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» είπε ότι το μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν ΣΣΕ, κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν.

Ερωτηθείς από την δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα (MEGA)αν συμφωνεί με τα παράλληλα νομίσματα που προτείνουν άλλα κόμματα αφού και το κόμμα του του τα προτείνει, ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε:

Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό. 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δουμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, λοιπόν, δεν μπορείς σήμερα να λες για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα (Σταρ), στην ενότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση, για τη θέση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, όσον αφορά το ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης διερωτήθηκε «αν υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, σε αυτή την αίθουσα» που δε θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και όχι το αντίστροφο;

«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».

Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα