ΑΘΗΝΑ
22:24
|
18.05.2024
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος θα προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας μεσολαβητριών χωρών στην επόμενη συνεδρίαση της G7.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, ανακοίνωσε χθες ότι θα προσκαλέσει την Ινδία και την Ινδονησία να συμμετάσχουν στην ομάδα χωρών που θέλει να σχηματίσει για να μεσολαβήσουν υπέρ μιας μέσω διαπραγματεύσεων λύσης στην ουκρανική σύγκρουση.

«Είναι ώρα για διπλωματία, δεν είναι ώρα για πόλεμο», είπε, δίπλα στον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, που έγινε στο Μέγαρο Πλανάλτο στη Μπραζίλια.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός βρίσκεται σε τριήμερη επίσκεψη στη Βραζιλία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στις πόλεις Σάο Πάολο, Μπραζίλια και Φορταλέζα.

«Πρέπει να βρούμε κάποιον που θα συζητήσει για την ειρήνη και η Βραζιλία είναι πρόθυμη να το κάνει», είπε ο Λούλα, ο οποίος θα προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας μεσολαβητριών χωρών κατά την επόμενη συνεδρίαση της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία από 19 έως 21 Μαΐου.

«Η ειρήνη είναι ο πρώτος δρόμος. Σημαίνει να σταματήσει ο πόλεμος και έτσι να δημιουργηθούν συνθήκες για να διαπραγματευτούμε ένα τέλος», συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, εξηγώντας ότι η λύση στην ουκρανική σύγκρουση πρέπει να είναι μια «συμβιβαστική λύση» που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη.

Οι δηλώσεις του Λούλα γίνονται τη στιγμή που ο κορυφαίος σύμβουλός του για διεθνείς υποθέσεις, Σέλσο Αμορίμ, ταξίδεψε στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Προηγουμένως, ο Αμορίμ είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ελπίζω ο Σέλσο να μου φέρει μια λύση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ειρήνη. Ξέρει τι θέλει ο Πούτιν και θα ξέρει τι θέλει ο Ζελένσκι. Έτσι θα έχουμε εργαλεία για να μιλήσουμε με άλλες χώρες και ενδεχομένως για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Λούλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα