ΑΘΗΝΑ
22:44
|
27.04.2024
Εγκρίθηκε ψήφισμα από 88 νομοθέτες για συνέχιση της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου του Ισημερινού που κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νομοθέτες στην Εθνοσυνέλευση του Ισημερινού ψήφισαν την Τρίτη υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας παραπομπής κατά του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο για κατηγορίες για υπεξαίρεση, μεταφέροντας ενδεχομένως τη δαιδαλώδη διαδικασία προς το τελικό της στάδιο.

Ο Λάσο αρνιόταν πάντα τις κατηγορίες ότι έκανε τα στραβά μάτια σε υποτιθέμενη υπεξαίρεση που σχετίζεται με συμβόλαιο στην κρατική εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου Flopec, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του έκανε κερδοφόρες αλλαγές στη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το οποίο κέρδισε την έγκριση 88 από τους 116 παρόντες νομοθέτες, ο Λάσο και οι αντίπαλοί του στην αντιπολίτευση θα καταθέσουν ο καθένας στην ολομέλεια της συνέλευσης και στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει μια τελική ψηφοφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Ο Λάσο και ο Ερνάν Λουκ, ο φυγάς πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού-ομπρέλα των κρατικών εταιρειών, επέτρεψαν «τη συνέχιση των συμβάσεων μεταφοράς πετρελαίου υπέρ τρίτων, έχοντας επίγνωση ότι αντιπροσώπευαν ζημία για το κράτος», αναφέρεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από η συνέλευση. «Συνεπώς, ο πρόεδρος της δημοκρατίας γνώριζε τη δομή της διαφθοράς στο Flopec EP».

Η ψηφοφορία έρχεται παρά την έκθεση της επιτροπής εποπτείας της συνέλευσης, η οποία άκουσε μάρτυρες τον περασμένο μήνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος για δίκη ή απομάκρυνση του Λάσο.

Μόλις τέσσερα από τα εννέα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν αυτό το συμπέρασμα το Σαββατοκύριακο.

Οι σύμμαχοι του Λάσο αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της διαδικασίας παραπομπής, της πρώτης εναντίον προέδρου εδώ και δεκαετίες.

Η διαδικασία είναι παράνομη και «γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και τελείωσε χωρίς αποδείξεις, χωρίς επιχειρήματα και με σοβαρά νομικά κενά», δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης Χένρι Κουκαλόν στο Twitter. «Είμαστε σταθεροί στην υπεράσπιση του δικαιώματος των κατοίκων του Ισημερινού να ζουν στη δημοκρατία».

Η συνέλευση πρόκειται να εκλέξει νέα ηγεσία, ενδεχομένως αντικαθιστώντας τον Πρόεδρο Βιρχίλιο Σακίθελα, έως την Κυριακή.

Ενενήντα δύο ψήφοι χρειάζονται για να απομακρυνθεί ο Λάσο. Οι νομοθέτες από το κόμμα του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα – ο ίδιος καταδικάστηκε για διαφθορά – δεσμεύτηκαν για τις 47 ψήφους τους υπέρ. Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διχάζονται ως προς το αν θα στηρίξουν την απομάκρυνση.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Ftelesurenglish%2Fstatus%2F1548406139133386753&widget=Tweet

Ο Λάσο έχει ανταγωνιστική σχέση με το 137μελές νομοθετικό σώμα. Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να τον απομακρύνουν πέρυσι εν μέσω έντονων διαδηλώσεων από ομάδες ιθαγενών.
Σύμφωνα με το σύνταγμα του Ισημερινού, ο Λάσο θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αντί να αντιμετωπίσει ψήφο απομάκρυνσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα