ΑΘΗΝΑ
04:59
|
07.05.2024
«Η Ελβετία πρέπει να είναι αυτή η πόρτα εξόδου που είναι πάντα εκεί. Αυτή η πόρτα πρέπει να προστατεύεται», λέει πολιτειακός αρμόδιος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της Ελβετίας σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι στρατιώτες έκαναν πρόβες απωθώντας έναν φανταστικό εχθρό, πέταξαν χειροβομβίδες και εκτόξευσαν πραγματικά πυρομαχικά καθώς έδειχναν τις ικανότητες αυτοάμυνας που ορίζουν την «ένοπλη ουδετερότητά» τους.

Οι ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχαν 4.000 στρατιώτες και απλώθηκαν σε τέσσερα καντόνια σε διάστημα εννέα ημερών, πραγματοποιήθηκαν καθώς ο ρόλος της χώρας στην ευρωπαϊκή άμυνα έχει τεθεί στο επίκεντρο εν μέσω εκκλήσεων να βοηθήσει την Ουκρανία στην ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Στο πεδίο βολής Les Pradieres την περασμένη Πέμπτη, μια ομάδα στρατιωτών πεζικού -οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολίτες που συμμετέχουν στην κανονική τους στρατιωτική θητεία- ανέβηκε αργά σε ένα λόφο, χρησιμοποιώντας μια χειροβομβίδα καπνού για να κρύψει τις κινήσεις τους πριν σκύψουν για να πυροβολήσουν στόχους.

Οι ασκήσεις LUX 23, που είχαν προγραμματιστεί από το 2021, δεν οργανώθηκαν μόνο ως απάντηση στην ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά ο ελβετικός στρατός είπε ότι ο πόλεμος έκανε την άσκηση ακόμη πιο σημαντική.

«Η προθυμία των εταίρων μας και η κατανόηση του πληθυσμού σχετικά με αυτό το είδος άσκησης έχει αλλάξει πολύ», δήλωσε ο Ματίας Τούσερ, διοικητής της 1ης Εδαφικής Διεύθυνσης της Ελβετίας.

«Αυτό, φυσικά, συνδέεται άμεσα [με τον πόλεμο στην Ουκρανία]».

Η δημόσια και διεθνής πίεση έχει αυξηθεί ώστε η Ελβετία να τερματίσει την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά ορισμένες πολιτικές φατρίες φοβούνται ότι αυτό θα σήμαινε το τέλος της παράδοσης ουδετερότητάς της στην εξωτερική πολιτική.

«Κατανοούμε ότι οι άνθρωποι ανακατεύουν την ανάγκη να υποστηρίξουν μια χώρα που δέχεται επίθεση και την ανάγκη να κρατήσουν μια θέση για τον επιτιθέμενο, όταν ορίζεται ως τέτοιος, να έρθει να μιλήσει και να βρει λύσεις», δήλωσε ο Μάουρο Πόγκια, πολιτειακός σύμβουλος αρμόδιος για τη Τμήμα Ασφάλειας, Πληθυσμού και Υγείας στο Καντόνι της Γενεύης.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κλείνουμε τις πόρτες… Η Ελβετία πρέπει να είναι αυτή η πόρτα εξόδου που είναι πάντα εκεί. Αυτή η πόρτα πρέπει να προστατεύεται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα