ΑΘΗΝΑ
01:57
|
20.09.2024
«Ξυπνήσαμε από εκρήξεις και πυρά βαρέως πυροβολικού», δήλωσε κάτοικος του Ομντουρμάν, προαστίου βορειοδυτικά του Χαρτούμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν σήμερα το πρωί το Χαρτούμ κατά την 26η ημέρα του πολέμου για την εξουσία στο Σουδάν ανάμεσα σε στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εγκριθεί η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τους διαπραγματευτές των δύο στρατοπέδων.

Οι κάτοικοι ανέφεραν χερσαίες μάχες σε πολλές γειτονιές του Χαρτούμ μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και σφοδρούς πυροβολισμούς στα βόρεια του Ομντουρμάν και στα ανατολικά του Μπαχρί, δύο γειτονικές πόλεις που χωρίζονται από το Χαρτούμ από τον ποταμό Νείλο.

«Ξυπνήσαμε από εκρήξεις και πυρά βαρέως πυροβολικού», δήλωσε στο AFP κάτοικος του Ομντουρμάν, προαστίου βορειοδυτικά του Χαρτούμ. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας μίλησαν για δύο τεράστιες εκρήξεις που ακούστηκαν μέσα στη νύχτα σε όλη την πόλη, η οποία έχει πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

Από την Τρίτη, ο στρατός σφυροκοπά στόχους στις τρεις πόλεις καθώς προσπαθεί να ξεριζώσει τις δυνάμεις των ΔΤΥ που έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλων κατοικημένων περιοχών και στρατηγικών τοποθεσιών από τις αρχές της σύγκρουσης που ξέσπασε στις 15 Απριλίου.

Οι αντιπροσωπείες του στρατού και των ΔΤΥ συναντώνται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε συνομιλίες που χρηματοδοτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία στο λιμάνι της Σαουδικής Ερυθράς Θάλασσας, Τζέντα.

Η σύγκρουση έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση στο τρίτο μεγαλύτερο έθνος της Αφρικής, εκτοπίζοντας περισσότερους από 700.000 ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας και αναγκάζοντας 150.000 να καταφύγουν σε γειτονικά κράτη. Έχει επίσης πυροδοτήσει αναταραχές στη δυτική περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών στοχεύουν να εξασφαλίσουν μια αποτελεσματική εκεχειρία και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και προμήθειες αφού οι επανειλημμένες ανακοινώσεις κατάπαυσης του πυρός δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις μάχες, αφήνοντας εκατομμύρια παγιδευμένους στα σπίτια και τις γειτονιές τους.

Οι συγκρούσεις δεν είναι κάτι καινούριο για το Σουδάν, μια χώρα που βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιθιοπίας και της ασταθούς περιοχής Σαχέλ.

Αλλά οι περισσότερες αναταραχές στο παρελθόν σημειώθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτή τη φορά οι έντονες μάχες στο Χαρτούμ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αφρικής, έχουν κάνει τη σύγκρουση πολύ πιο ανησυχητική για τους Σουδανούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα