ΑΘΗΝΑ
08:42
|
21.09.2024
Ο ιταλικός τύπος έχει πυροδοτήσει φήμες για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του καταδικασμένου για διαφθορά πρώην κυβερνήτη της περιφέρειας της Λομβαρδίας στις Ευρωεκλογές του 2024.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον καταδικασμένο για διαφθορά πρώην κυβερνήτη της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Φορμιγκόνι φέρεται να προτείνει το ακροδεξιό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι -Αδέλφια της Ιταλίας (FdI)- για υποψήφιο ευρωβουλευτή στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2024.

Σύμφωνα με φήμες στον ιταλικό Τύπο, ο Φορμιγκόνι θα μπορούσε να είναι ένας από τους υποψηφίους των Αδελφών της Ιταλίας στις ευρωεκλογές του 2024, παρά την καταδίκη του για διαφθορά που εξακολουθεί να εκτίει.

Ο Φορμιγκόνι, πρώην βουλευτής και γερουσιαστής της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καταδικάστηκε το 2019 σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών για διαφθορά. Από τον περασμένο Οκτώβριο, έχοντας άλλους 17 μήνες να εκτίσει, βρίσκεται υπό δοκιμασία κοινωφελούς εργασίας σε γυναικείο μοναστήρι όπου διδάσκει ιταλικά. Το τέλος αυτής της δέσμευσης έχει οριστεί για τον Μάρτιο του 2024, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος της περιφέρειας και σίγουρα υπήρξε ένας εξαιρετικός πολιτικός. Νομίζω ότι θα ήταν ένας εμπλουτισμός για όλους», σχολίασε ο σημερινός πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, από τη Λέγκα του Βορρά.

Υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Φορμιγκόνι φαίνεται να είναι ο πρόεδρος της Γερουσίας Ινάτσιο ΛαΡούσα από τους Αδελφούς της Ιταλίας, ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος καθώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλές φορές για αμφιλεγόμενες δηλώσεις για τον φασισμό.

Στόχος του Αδελφών της Ιταλίας θα ήταν να προτείνει τον Φορμιγκόνι για να συγκεντρώσει τις ψήφους του μετριοπαθούς καθολικού κόσμου των βόρειων περιοχών, που παραδοσιακά ψηφίζουν το Forza Italia, και να προχωρήσει στη στροφή προς το κέντρο που ξεκίνησε το κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν πήρε η Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης μαζί με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η «κανονικοποίηση» των Αδελφών της Ιταλίας ξεκίνησε επίσης στις Βρυξέλλες, όπου το κόμμα φαίνεται να πλησιάζει όλο και περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μιλώντας μέσω βίντεο στο συνέδριο Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο το Σαββατοκύριακο, ο Βέμπερ είπε ότι ο ιταλικός συνασπισμός είναι ένα «ενδιαφέρον» μοντέλο για το ΕΛΚ.

«Το ιταλικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το ΕΛΚ […] Νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία σας, δεδομένων των επερχόμενων ευρωεκλογών. Η νίκη, για εμάς, είναι ευθύνη. Ποιος άλλος θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;». πρόσθεσε ο Βέμπερ.

Η ομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών (ECR), της οποίας οι Αδελφοί της Ιταλίας είναι μέλος και η Μελόνι είναι πρόεδρος, είναι σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών, θα μπορούσε να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα με 85 έδρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα