ΑΘΗΝΑ
13:59
|
25.04.2024
Και με μείωση μισθών «απειλεί» η πρόεδρος της ΕΚΤ απέναντι στη συνεχή εκτίναξη των τιμών στα είδη διατροφής και άλλα αγαθά στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων των επιτοκίων απέναντι στον καλπάζοντα πληθωρισμό δεν αποκλείει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, η ΕΚΤ έχει «ενεργήσει πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» με επτά αλυσιδωτές αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάιο, υπενθύμισε η Κριστίν Λαγκάρντ παραδεχόμενη ωστόσο ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά». Υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι οι προστάτες του ευρώ θα πρέπει να σφίξουν ακόμη περισσότερο την στρόφιγγα των πιστώσεων, προσφεύγοντας στο προσφιλέστερο εργαλείο τους για την άμβλυνση της πίεσης επί των τιμών.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στα είδη διατροφής και σε ευρύ φάσμα αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε τον Απρίλιο στο 7%, πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει τεθεί από την ΕΚΤ.

«Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», προειδοποίησε η πρώην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αναφερόμενη στις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της αύξησης των τιμών.

Πλέον, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια και των δύο συνόδων που θα προηγηθούν της θερινής ανάπαυλας.

Μιλώντας για την οικονομία της Ευρωζώνης, ως είθισται, η κ. Λαγκάρντ ήταν καθησυχαστική υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται «σε καλύτερη θέση από όσο φοβόμασταν πριν από έξι μήνες», όταν η Ευρώπη αντιμετώπιζε το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ενέργεια.

Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι μία σκιά παραμένει στο κάδρο: είναι η σκιά της Ρωσίας και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Οι μεγάλες αβεβαιότητες «που περιλαμβάνουν την εξέλιξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ορισμένες ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων μεταποίησης», χαρακτήρισε ως πρόβλημα η Κριστίν Λαγκάρντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα