ΑΘΗΝΑ
21:42
|
07.11.2024
Να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στα νησιά του Ειρηνικού προσπαθεί η Ουάσιγκτον. Επίσκεψη Μπάιντεν στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν πρεσβεία στη Τόγκα, χθες Τρίτη, σε μια ακόμα προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διευρύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα σε μια περιοχή όπου η Κίνα αυξάνει την επιρροή της τα τελευταία χρόνια.

Η ανακοίνωση για την νέα πρεσβεία στο νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού, έγινε την ίδια ημέρα που ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την  Παπούα Νέα Γουινέα, κατά τη διάρκεια της περιοδεία του στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αργότερα αυτόν τον μήνα κάνοντας μία στάση στην διαδρομή από την Ιαπωνία προς την Αυστραλία, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα του Ειρηνικού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ χαρακτήρισε τα εγκαίνια της πρεσβείας ως σύμβολο της ανανέωσης των σχέσεων των δύο χωρών που υποδηλώνει την σταθερή αμερικανική δέσμευση για «συνεργασίες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ανοίξει πρεσβεία στην Τόνγκα, μαζί με μια ακόμα στο Κιριμπάτι, πέρυσι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού.

Η πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Τόνγκα Νουκουαλόφα είναι η δεύτερη πρεσβεία που ανοίγει η Ουάσιγκτον στα νησιά του Ειρηνικού φέτος, μετά την επαναλειτουργία της πρεσβείας της στα νησιά του Σολομώντα τον Φεβρουάριο, ενώ σχέδια βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για το άνοιγμα πρεσβείας στο Βανουάτου, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο Μάρτιο.

Η Τόνγκα είναι ένα έθνος με 171 νησιά στον Νότιο Ειρηνικό, περίπου στα δύο τρίτα της διαδρομής από τη Χαβάη στη Νέα Ζηλανδία. Μόνο 45 από αυτά τα νησιά κατοικούνται και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Τόνγκα των 105.000 κατοίκων ζει στο κύριο νησί Τονγκατάπου. Η χώρα θεωρείται ότι έχει σημαντικό κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με άλλα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, αλλά μεγάλο μέρος του πλούτου της προέρχεται από εμβάσματα από την υπερπόντια διασπορά, σύμφωνα με τη CIA, η οποία κάνει λόγο για «ταχέως αυξανόμενες κινεζικές επενδύσεις στις υποδομές της χώρας».

Αυτό το είδος επιρροής από το Πεκίνο προσπαθεί να αντισταθμίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν ανοίγοντας την πρεσβεία στη Νουκουαλόφα και στα άλλα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την πρώτη εθνική στρατηγική των ΗΠΑ για τα νησιά του Ειρηνικού, η οποία περιλαμβάνει την αυξημένη διπλωματική παρουσία, ενισχυμένες δυνάμεις της αμερικανικής ακτοφυλακής και στρατιωτικές αποστολές στην περιοχή, προγράμματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και προσπάθειες για την ενίσχυση των υποδομών και κυρίως της εκπαίδευσης.

Η αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στον Νότιο Ειρηνικό έχει αναστατώσει την Ουάσιγκτον, η οποία βλέπει τα νησιά ως στρατηγικό σύνδεσμο μεταξύ του αμερικανικού εδάφους του Γκουάμ και της Αυστραλίας και φοβάται ότι το Πεκίνο γίνεται πιο επιθετικό στην επιδίωξη της ατζέντας του στην περιοχή, αναζητώντας ερείσματα για στρατιωτικές βάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Στη Χάγη εναντίον του Ισραήλ και η Ιρλανδία

Αλ-Χούθι: Οι ΗΠΑ βλέπουν τους άτολμους Άραβες σαν «αγελάδες για άρμεγμα»

Πολλαπλασιασμός του ουκρανικού μοντέλου στην Ανατολική Ευρώπη

Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία αναφέρει η WSJ-Πώς αντιδρούν στο ρεπορτάζ Ουκρανοί και Ρώσοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα