ΑΘΗΝΑ
02:29
|
20.04.2024
Η κάτοχος του ρεκόρ συντομότερης διαμονής στη Ντάουνινγκ Στριτ θα βρεθεί στην Ταϊβάν, «ανυπομονώντας να δείξει την προσωπική της αλληλεγγύη στο λαό της».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ταϊβάν την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους του νησιού.

Η κίνηση είναι πιθανό να πυροδοτήσει την οργή της Κίνας, η οποία έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις επισκέψεις στο νησί από νυν και πρώην αξιωματούχους.

Η Τρας αναφέρθηκε στο σχεδιαζόμενο ταξίδι την Τρίτη, καταφερόμενη παράλληλα και ενάντια στο Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς του.

«Η Ταϊβάν είναι φάρος ελευθερίας και δημοκρατίας. Ανυπομονώ να δείξω προσωπικά αλληλεγγύη με τον λαό της Ταϊβάν απέναντι στην ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά και ρητορική από το καθεστώς στο Πεκίνο», είπε, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Από τότε που η Τρας παραιτήθηκε μετά από μόλις 45 ημέρες στην πρωθυπουργία πέρυσι –καθιστώντας τη θητεία της στην Ντάουνινγκ Στριτ τη συντομότερη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου– έχει αναλάβει τον ρόλο της σκληρής επικρίτριας της Κίνας, μιλώντας συχνά για το Πεκίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να αναστήσει την καριέρα της, «δείχνοντας αλληλεγγύη» στην Ταϊβάν, αφότου η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στο νησί πυροδότησε αναταραχή.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζει ότι η Τρας σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ταϊβάν.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν θα εμπλακούμε στις ανεξάρτητες ταξιδιωτικές αποφάσεις ενός ιδιώτη που δεν είναι μέλος της κυβέρνησης».

Επιπλέον, εκπρόσωπος του βρετανικού υπ.Εξ. δήλωσε: «Δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά μια ισχυρή, ανεπίσημη σχέση, που βασίζεται σε βαθείς και αυξανόμενους δεσμούς σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και στηρίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν επιβεβαίωσε τα ταξιδιωτικά σχέδια της Τρας, διευκρινίζοντας και ότι η επίσκεψη θα γίνει μεταξύ 16 και 20 Μαΐου, όπως και ότι η Τρας θα περιοδεύσει σε «πολιτιστικές και οικονομικές εγκαταστάσεις», «θα αλληλεπιδράσει με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα» και θα δώσει μια δημόσια ομιλία.

Ο τίτλος της ομιλίας της Τρας θα είναι «Ταϊβάν: στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Το Πεκίνο δεν έχει σχολιάσει ακόμη την επικείμενη επίσκεψη της Τρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα