ΑΘΗΝΑ
02:36
|
02.05.2024
Η σύνοδος των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Τουρκίας και Ιράν έγινε σε «θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τετραμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας με στόχο έναν «οδικό χάρτη» για την εξομάλυνση των συρο-τουρκικών σχέσεων  που έχουν διαταραχθεί ιδιαίτερα μετά τις διαδοχικές εισβολές του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ως οικοδεσπότης της συνάντησης που είναι η πρώτη του είδους από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, σε δηλώσεις που αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης οδικού χάρτη εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας προσθέτοντας πως αφού το αναλάβουν εμπειρογνώμονες στη συνέχεια θα μπορεί να παρουσιασθεί στους αρχηγούς των κρατών ώστε να αποφασίσουν την περαιτέρω τύχη του.

Πρόσθεσε επίσης πως ένας τέτοιος «οδικός χάρτης» θα επιτρέψει στη Δαμασκό και την ‘Αγκυρα να «καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους στα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι’ αυτούς» ώστε να καταστεί δυνατό «να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους της χώρας και να διασφαλισθεί με σταθερό τρόπο η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με την Τουρκία».

Σε επακόλουθη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να αναθέσουν σε υφιστάμενους να ετοιμάσουν έναν «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας.  Αναφέρεται επίσης η συμφωνία των υπουργών πως η συνάντηση διεξήχθη σε «θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα» σε συντονισμό με «τα υπουργεία Άμυνας και τις ειδικές υπηρεσίες» των τεσσάρων χωρών.

Επίσημη πρόσκληση στον Άσαντ από τη Σαουδική Αραβία

Νωρίτερα στη Δαμασκό ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνάντησε τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία, Ναγιέφ αλ Σουντίρι, που του επέδωσε επίσημη πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν για συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στις 19 Μαΐου στην Τζέντα.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των υπουργών Εξωτερικών χωρών του Αραβικού Συνδέσμου την περασμένη Κυριακή στο Κάιρο για επαναφορά της Συρίας στον οργανισμό μετά την αναστολή της συμμετοχής της εξαιτίας της έναρξης του πολέμου το Μάρτιο του 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα