ΑΘΗΝΑ
23:59
|
19.09.2024
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άλσος Πάντο είναι ένας ενιαίος οργανισμός με περισσότερους από 47.000 γενετικά πανομοιότυπους μίσχους λεύκης συνδεδεμένους με ένα ενιαίο σύστημα ριζών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους ήχους που παράγει το άλσος Πάντο,106 στρεμμάτων, με τα πανομοιότυπα δέντρα λεύκης στη Γιούτα των ΗΠΑ, από τις ρίζες μέχρι τα φύλλα του, κατέγραψαν ερευνητές. Η μελέτη παρουσιάστηκε στην 184η Συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής.

Το δέντρο Πάντο (που στα λατινικά σημαίνει «απλώνομαι») είναι ένας οργανισμός με πανομοιότυπους κλώνους που βρίσκεται στη νοτιο-κεντρική Γιούτα των ΗΠΑ σε απόσταση 1,6 χλμ νοτιοδυτικά της λίμνης Φις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άλσος Πάντο είναι ένας ενιαίος οργανισμός με περισσότερους από 47.000 γενετικά πανομοιότυπους μίσχους λεύκης συνδεδεμένους με ένα ενιαίο σύστημα ριζών. Όπως ανέφεραν το Pando είναι το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο από άποψη βάρους και μάζας γης και ένας από τους παλαιότερους οργανισμούς στη Γη.

undefined

«Η ιδέα ότι αυτό το γιγάντιο δάσος μπορεί να είναι ένας μοναδικός οργανισμός αψηφά την αντίληψή μας για το άτομο. Η απεραντοσύνη του ταπεινώνει την αίσθηση του χώρου που έχουμε» αναφέρει ο ερευνητής και καλλιτέχνης ήχου, Τζεφ Ράις.

Ράις ηχογράφησε τα φύλλα του Pando το 2018 για το ειδικό τεύχος του περιοδικού των New York Times και το 2022 επέστρεψε ως καλλιτέχνης στη μη κυβερνητική ομάδα «Φίλοι του Pando». Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μικροφώνων, ο Ράις κατέγραψε τα φύλλα, τα πουλιά και τον καιρό του Pando. Γοητεύτηκε ιδιαίτερα από τον ήχο των δονήσεων που περνούσαν μέσα από το δέντρο κατά τη διάρκεια μιας ανεμοθύελλας. «Οι ήχοι είναι όμορφοι και ενδιαφέροντες, αλλά από πρακτική άποψη οι φυσικοί ήχοι μπορούν να χρησιμοποιούν για την τεκμηρίωση της υγείας ενός περιβάλλοντος», εξηγεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

SOS Μαίναλο: Αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας για τις ανεμογεννήτριες σε 4 βουνά

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων για σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα