ΑΘΗΝΑ
17:31
|
24.04.2024
Ο Τούρκος πρόεδρος το λέει και δεν κοκκινίζει. Άλλωστε όσοι είναι στη φυλακή είναι... «λεγόμενοι δημοσιογράφοι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν δεν επρόκειτο για μία σοβαρή υπόθεση, θα μπορούσε να ήταν και το «ανέκδοτο» της μέρας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα και τηλεοπτικά κανάλια και έχει οδηγήσει στη φυλακή δεκάδες δημοσιογράφους και εκατοντάδες πολιτικούς επικριτές του, δήλωσε σήμερα πως… «στην Τουρκία δεν έχουν φυλακιστεί δημοσιογράφοι» για την ιδεολογία τους ή την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Μιλώντας σε νέους και νέες στη βιβλιοθήκη του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «φυλακίστηκε» γιατί κάποτε απήγγειλε ένα ποίημα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Τότε, είπε ο Ερντογάν, η φυλάκισή του έγινε για «ιδεολογικούς λόγους».

Όμως τώρα, συνέχισε ανερυθρίαστα ο Τούρκος πρόεδρος,  «οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι δεν είναι στις φυλακές για τις ιδεολογίες ή τις σκέψεις του».

Συνεχίζοντας στο ίδιο «μοτίβο» ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο πρώην συμπροεδρεύων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) του 50χρονου Σελαχεντίν Ντερμιτάς  δεν καταδικάστηκε για την ιδεολογία και τις σκέψεις του αλλά γιατί.. «προκάλεσε» τις διαδηλώσεις για το Κομπανί της Συρίας έχοντας «στα χέρια του το αίμα αθώων ανθρώπων».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις βίαιες διαδηλώσεις που έγιναν στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2014 κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 31 διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί και τραυματίστηκαν πάνω από 350 άτομα. Όπως είπε, επρόκειτο για «συγκρούσεις υπέρ του ΡΚΚ και συντηρητικών κουρδικών κομμάτων».

Εκατοντάδες στη φυλακή

Η αλήθεια είναι διαφορετική και μακριά από τους ανυπόσταστους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου.

Record number of journalists jailed as Turkey, China, Egypt pay scant price  for repression - Committee to Protect Journalists

«Επισήμως», ο αριθμός των Τούρκων δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν στην Τουρκία από 18 που ήταν το 2021 έφθασαν τους 40 το 2022.

Σύμφωνα πάλι με το «Κέντρο Στοκχόλμης για την Ελευθερία», ως το Μάιο του 2020 είχαν συλληφθεί 165 δημοσιογράφοι, από αυτούς 88 συνελήφθησαν και 167 καταζητούνταν για σύλληψη.

Η λίστα από την άλλη σύμφωνα με στοιχεία της Wikipedia είναι πολύ μεγαλύτερη εάν συνεκτιμήσει κανείς τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2010 και έπειτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα