ΑΘΗΝΑ
16:30
|
19.04.2024
Το Δελχί εξοικονόμησε 5 δισ. δολάρια λόγω του δεκαπλασιασμού των αγορών αργού από τη Ρωσία το 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία προχώρησε, κατά τη διάρκεια του 2022, σε δεκαπλασιασμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου την περσινή χρονιά με όφελος περί των 5 δισ. δολαρίων για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, ανακοίνωσε η ινδική κρατική τράπεζα Bank of Baroda.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ενώ το 2021 το ρωσικό αργό αντιπροσώπευε μόλις το 2% των ετήσιων εισαγωγών της Ινδίας, το ποσοστό την επόμενη χρονιά εκτινάχθηκε στο 20%, καθώς έγινε πιο ελκυστικό μετά την απόφαση της Μόσχας να εξάγει με έκπτωση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία η οποία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Οι αγορές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους, εξοικονόμησαν περίπου 89 δολάρια ανά τόνο αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία, με το Δελχί να υπερασπίζεται την επιλογή του, παρά τις πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ρωσικού αργού, υποστηρίζοντας ότι ως χώρα που βασίζεται στις εισαγωγές ενέργειας και με εκατομμύρια να ζουν στη φτώχεια, δεν ήταν σε θέση να πληρώσει υψηλότερες τιμές.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ευρώπη είχε εισαγάγει έξι φορές περισσότερη ενέργεια από τη Ρωσία από ότι η Ινδία, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ σε τηλεοπτική συνέντευξη πέρυσι. «Η Ευρώπη κατάφερε να μειώσει τις εισαγωγές της, με τρόπο που να μην αντιμετωπίσει προβλήματα» τόνισε και αναρωτήθηκε: «Αν πρόκειται για θέμα αρχής γιατί δεν σταμάτησε τις εισαγωγές από την πρώτη μέρα;»

Χωρίς να διαφαίνεται η έξοδος από το τούνελ της ουκρανικής κρίσης, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προσφέρει φθηνό πετρέλαιο στους μεγαλύτερους εισαγωγείς ενέργειας της Ασίας, εκτιμώντας ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου της Ινδίας θα συνεχίσου να μεγιστοποιούν τα περιθώρια κέρδους τους για όσο διάστημα μπορούν, αλλά θα επιστρέψουν στην παλιά τους πολιτική αγορών, εάν και όταν αρθούν οι κυρώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα