Τελείωσε λοιπόν, το πολυσυζητημένο debate και όπως είναι φυσικό, έχουμε τους κερδισμένους, τους χαμένους, τους επαγγελματίες και τους προετοιμασμένους. Μας κέρδισε το debate; Θα μιλήσουμε με νούμερα και όχι με το χέρι στην καρδιά και θα σας ενημερώσουμε, ότι το χθεσινό debate κέρδισε τελικά τον Έλληνα, κάνοντας τηλεθέαση 60%, εν αντιθέσει με τον αγώνα του Champions League, που παιζόταν παράλληλα σε άλλο κανάλι, κερδίζοντας μόνο το 17,3% του κοινού.
Κερδισμένοι – Χαμένοι – Επαγγελματίες
Οι 6 πολιτικοί Αρχηγοί κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον, με σκοπό να απαντήσουν στις 6 θεματικές ενότητες από τους 6 δημοσιογράφους! Το ντεμπούτο το ως Πολιτικός Αρχηγός δίπλα στους υπόλοιπους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, φάνηκε να κράτησε, εν μέρει, το κοινό του με τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την παραδοχή του κ. Μητσοτάκη, ότι τελικά τον παρακολουθούσε και -ευτυχώς- δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα!!
Από την άλλη, έχουμε τον κ. Κουτσούμπα, ο οποίος ήταν αρκετά αγχωμένος, κρατώντας το σταθερό του κοινό και υπεκφεύφοντας να απαντήσει στην ερώτηση, εάν τελικά θα μπορούσε το κόμμα του να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο μεγάλο κόμμα.
Ο συστημικός Γιάνης Βαρουφάκης, πρώτη φορά και για αυτόν το debate, φάνηκε να ξεκίνησε κάπως αμήχανα, ξετυλίγοντας το ακαδημαϊκό του ταλέντο κατά τη διάρκεια του debate και φυσικά έλαμψε με την καρφίτσα-κόκκινο χελιδόνι του κόμματός του, στο πέτο. Κέρδισε το κοινό του; Θα μπορούσαμε να πούμε ναι. Κέρδισε νέο κοινό; Θα μπορούσαμε να πούμε, με κάθε επιφύλαξη φυσικά, πως όχι.
Σαν καλός επαγγελματίας του λόγου φάνηκε να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν φάνηκε ούτε να θυμώνει, ούτε να ανεβάζει την ένταση. Κάθισε ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ανδρουλάκη και σαν σωστή «κακιά πεθερά» έβαζε σπιουνιές και πέταγε σπόντες και στους δυο για το θέμα των υποκλοπών. Το άγχος του φάνηκε ξεκάθαρα σε ερωτήσεις, που αφορούσαν τους συνταξιούχους. Σίγουρα κράτησε το κοινό του – σίγουρα δεν κέρδισε νέο κοινό.
Η μεγάλη αποκάλυψη του χθεσινού debate, φυσικά ήταν ο κ. Μητσοτάκης, με τον ίδιο να μην κάνει κανέναν απολογισμό της κυβέρνησής του και να απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ένα ακόμα διάγγελμα ως μια ακόμα ομιλία του. Η αποκάλυψη ήρθε με την ερώτηση της κα. Τζίμα, με τον ίδιο να αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό, ότι όχι μόνο τελικά παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά να τον καθησυχάζει, πως τελικά δεν αποτελεί κίνδυνο για την πατρίδα μας! Νέο κοινό για τον κ. Μητσοτάκη γιοκ.
Και πάμε και στον κερδισμένο της βραδιάς, τον πιο προετοιμασμένο για τον τηλεμαραθώνιο, αυτόν που όχι μόνο κράτησε τον κοινό του, αλλά ίσως κέρδισε και ποσοστό των αναποφάσιστων του κόμματός του, τον κ. Βελόπουλο. Ξεδιπλώνοντας όλη την γνωστή ατζέντα (πατρίς-θρησκεία-οικογένεια), έκανε σόου με τις φωτογραφίες της Παναγιάς της γκέισας και φυσικά έκανε αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Πολιτισμός οέο;
Δυστυχώς ο Πολιτισμός ήταν παντελώς απών το βράδυ της Τετάρτης από το debate των πολιτικών. Καμία ερώτηση σχετική, καμία αναφορά, ούτε καν νύξη. Ούτε από τους δημοσιογράφους ούτε από τους πολιτικούς.
«Σε εσάς που μας ακούτε» ήταν το σύνθημα των σπουδαστών των δραματικών σχολών στον μεγάλο καλλιτεχνικό αγώνα που έκαναν, δίνοντας σε όλους μας το παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να ορθώσει το παράστημά του απέναντι στην Πολιτεία, ζητώντας ακόμη και το αυτονόητο, δηλαδή την αναγνώριση των σπουδών τους.
Σύνθημα προφητικό, αλλά και τραγικά ειρωνικό, καθώς κάνεις δεν τους άκουσε και κανείς δεν τους ακούει. Γιατί κανείς σε αυτή τη χώρα δε νοιάζεται για τον Πολιτισμό. Τον θεωρούν προϊόν πολυτελείας, κάτι που δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς εκτός κι αν για λίγο του φράξει τον δρόμο ή αν θέλουν να καπηλευτούν το κοινό αίσθημα και επίπλαστες επιτυχίες. Ο χώρος του Πολιτισμού, ανέκαθεν-και πιο έντονα από τον καιρό της πανδημίας-υπήρξε κοιτίδα δημοκρατίας, διαλόγου και κοινωνικών αγώνων. Σήκωσε στις πλάτες του ένα τεράστιο κοινωνικό βάρος και προκάλεσε μία ασύλληπτα ρομαντική κοινωνική συσπείρωση. Δεν είναι τυχαίο που στα θέατρα επικρατεί το αδιαχώρητο τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κόσμος έχει καταλάβει. Ο κόσμος ξυπνά. Όπως και δεν είναι τυχαίο που οι πολιτικοί δεν πηγαίνουν θέατρο. Αν πήγαιναν θα ήξεραν πώς να κάνουν και ένα σωστό debate, ελληνιστί, μία σωστή δημόσια συζήτηση. Όπως και θα ήξεραν να ακούνε.
Και η Σοφί Ιντ’ Βελτ στο… debate
Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Σοφί Ιντ’ Βελτ αναφέρεται και στην παραδοχή του κ. Μητσοτάκη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».
«Η μόνη λογική συνέπεια θα ήταν η έναρξη μίας πλήρους και εις βάθος έρευνας σε όλες τις αμφιλεγόμενες περιπτώσεις παρακολούθησης από την ΕΥΠ και με κακόβουλα λογισμικά, τι συνέβη και πώς κατέστη δυνατό να συμβεί. Πλήρης διαφάνεια», τονίζει με νόημα η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων.