ΑΘΗΝΑ
16:56
|
03.05.2024
Τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις επιβεβαίωσε ο Κύπριος Πρόεδρος με την πρώτη του επίσκεψη ως ηγέτης της χώρας του στο Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζήτημα για τις επενδύσεις Ισραηλινών επιχειρηματιών σε βάρος περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου έθεσε απόψε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης που πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο η απάντηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν συγκρατημένα «θετική» δεδομένου ότι προς το παρόν είναι ανύπαρκτο οιοδήποτε νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τις ισραηλινές επενδύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο.

Κατά τα άλλα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι διμερείς «εξαιρετικές» σχέσεις και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους. Ο Νετανιάχου αξιολόγησε την τριμερή συμμαχία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ ως «πολύ σημαντική και υποσχόμενη». Τόνισε επίσης ότι Ισραήλ και Κύπρος μπορούν να συνεχίσουν να οικοδομούν «στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, των πληροφοριών και της πολιτικής συνεργασίας σε διεθνή φόρα».

Επιπλέον, ο Νετανιάχου δήλωσε πως προσβλέπει να επισκεφθεί την Κύπρο με την ευκαιρία της τριμερούς Συνόδου που θα γίνει στη Λευκωσία και συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Ο Κύπριος Πρόεδρος πήρε την πλευρά του Ισραήλ στο θέμα των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας  πως επέλεξε να μεταβεί στο Ισραήλ τις μέρες που είναι σε εξέλιξη οι «τρομοκρατικές επιθέσεις». Σε άλλο σημείο ανέφερε ο Χριστοδουλίδης:

«Είμαι εδώ για να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για να συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις, και πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί, δύο προβλέψιμες Δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό μέλλον».

Μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Χριστοδουλίδης συνάντησε τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και μετά παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κνέσετ, Αμίρ Οχανά, στην Ιερουσαλήμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα