Την (εντονότερη) πολιτικοποίηση της ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ επιχείρησαν σήμερα ο νυν και πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον δίχως αποτέλεσμα. Οι δυο τους εξέφρασαν απόψε την απογοήτευσή τους για την απόφαση της EBU να απορρίψει την εμπλοκή της σε πολιτικά παιχνίδια πολέμου. Ισχυρίστηκαν δε πως ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «υπερασπίζεται θεμελιώδεις αξίες και ελευθερίες» και ότι ο μόνος λόγος που δεν έγινε φέτος ο διαγωνισμός στην Ουκρανία είναι ο πόλεμος.
‘Όμως δεν ήταν μόνον ο νυν και ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία που έσπευσε να στηρίξει τον Ζελένσκι και με αυτή την αφορμή. Σύμφωνα με το BBC και ο ηγέτης των Εργατικών,Κιρ Στάρμερ, απογοητεύτηκε που δεν θα μιλήσει στην Eurovision ο Ζελένσκι, δείχνοντας για μία ακόμη φορά πως η ατζέντα που ακολουθεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ελάχιστα διαφοροποιείται από την επικίνδυνη και πολεμοκάπηλη πολιτική των Σούνακ και Τζόνσον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.
Παρόλα αυτά ο Ζελένσκι, γνωστός για την επιμονή του μέχρις εσχάτων και παρά τους τεράστιους εξοπλισμούς και δάνεια που εξασφάλισε μέσα σε έναν χρόνο από τους πολιτικούς ηγέτες της Δύσης (που τον χρησιμοποιούν στην γεωπολιτική αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία), είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να πιέζει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η ανάγκη του να αποκτήσει βήμα, έστω και για λίγα λεπτά, ώστε να εμφανιστεί στους τηλεοπτικούς δέκτες 160 εκατομμυρίων θεατών δείχνει να τον συναρπάζει.
Η EBU πάντως απέφυγε τον «σκόπελο» εξηγώντας για πολλοστή φορά πως ο διαγωνισμός τραγουδιού είναι «διεθνές σόου ψυχαγωγίας» που είναι εκ φύσεως «μη πολιτικός».
Παρόλα αυτά, οι Ουκρανοί δεν καταλαβαίνουν από «όχι».
Ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία Βαντίμ Πριστάικο, μετά και από την τελειωτική (όπως φαίνεται) απάντηση της EBU, εξέφρασε «κατανόηση» σημειώνοντας ότι «θα ήταν υπέροχο αν ο πρόεδρος Ζελένσκι μπορούσε να απευθυνθεί σε ένα τόσο μεγάλο κοινό».