ΑΘΗΝΑ
05:59
|
02.05.2024
Οι πρόσφατες κατασχέσεις πλοίων από το Ιράν χρησιμοποιούνται ως αφορμή για περισσότερες περιπολίες πλοίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σειρά δράσεων για την ενίσχυση της αμυντικής τους θέσης στον Κόλπο» ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, εξηγώντας πως έρχονται ως απάντηση στις πρόσφατες κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων από το Ιράν.

Ο Κίρμπι κατηγόρησε το Ιράν πως με τις ενέργειές του «διαταράσσει την εμπορική ναυσιπλοΐα στην περιοχή» προσθέτοντας πως ιδιαίτερα την τελευταία διετία το Ιράν «παρενόχλησε, επιτέθηκε και διατάραξε» την εμπορική ναυσιπλοϊα.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε ξένες ή περιφερειακές δυνάμεις να διακυβεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι «συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους στην περιοχή για να αυξήσουν τις εκ περιτροπής περιπολίες των πλοίων και των αεροσκαφών» στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στις 3 Μαΐου το υπό παναμαϊκή σημαία τάνκερ Niovi κατασχέθηκε από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ενώ περνούσε από το Στενό του Ορμούζ. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε λίγες μέρες μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός άλλου πετρελαιοφόρου με σημαία των νησιών Μάρσαλ και προορισμό τις ΗΠΑ, στον Κόλπο του Ομάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα