Η κυβέρνηση Μπάιντεν ψάχνει σε όλο τον κόσμο Ρώσους πολίτες που κρατούνται με την κατηγορία της κατασκοπείας, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει για να δελεάσει τη Μόσχα να προχωρήσει σε μια συμφωνία ανταλλαγής τους με τους Αμερικανούς Έβαν Γκέρσκοβιτς και Πολ Γουίλαν που κρατούνται στη Ρωσία με αντίστοιχες κατηγορίες.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN, καθώς δεν έχουν αυτή την περίοδο υψηλού επιπέδου Ρώσους κατασκόπους υπό την κράτηση τους, είναι αναγκασμένες να στραφούν στους συμμάχους τους για βοήθεια.
Έτσι, αναφέρει το CNN επικαλούμενο νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, «η κυβέρνηση Μπάιντεν ανοίγει ένα ευρύ δίχτυ, προσεγγίζοντας συμμαχικές χώρες στις οποίες βρίσκονται υπό κράτηση Ρώσοι με την κατηγορία της κατασκοπείας, για να εκτιμήσουν εάν θα ήταν πρόθυμες να προχωρήσουν σε συμφωνίες ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου ανταλλαγής κρατουμένων», προσθέτοντας ότι «αξιωματούχοι των ΗΠΑ ερευνούν επίσης συμμάχους χωρίς Ρώσους υπό κράτηση, αναζητώντας οτιδήποτε θα μπορούσε να δελεάσει τη Μόσχα να απελευθερώσει Αμερικανούς που βρίσκονται υπό κράτηση στη Ρωσία».
Ο Λευκός Οίκος διερευνά επίσης «περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων», αναφέρει το CNN, επικαλούμενο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με στόχο να επιστρέψουν στις ΗΠΑ οι Έβαν Γκέρσκοβιτς και Πολ Γουίλαν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.
Η προσέγγιση αξιωματούχων των ΗΠΑ επεκτείνεται σε χώρες που συνέλαβαν πρόσφατα φερόμενους Ρώσους κατασκόπους, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Νορβηγίας και της Γερμανίας, καθώς και σε μια χώρα του πρώην σοβιετικού μπλοκ, για να συζητήσουν τη δυνατότητα να τους συμπεριλάβουν σε ενδεχόμενες ανταλλαγές κρατουμένων.
Η Γερμανία έχει υπό την κράτηση της έναν πρώην συνταγματάρχη από την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας της Ρωσίας, ονόματι Βαντίμ Κράσικοφ, πρώην συνταγματάρχη της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κρατουμένων που επιθυμεί να επαναπατρίσει η Μόσχα και κρατείται για τη δολοφονία σε πάρκο του Βερολίνου ενός Γεωργιανού πολίτη το 2019.
Οι προσπάθειες προσέγγισης με συμμάχους και εταίρους ήταν έντονες εδώ και πολλούς μήνες και εντάθηκαν ακόμη περισσότερο όταν έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε τρόπος να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Γουίλαν που κρατείται στη Μόσχα από το 2018, μαζί με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, που απελευθερώθηκε από τη Μόσχα με αντάλλαγμα τον κατηγορούμενο για εμπόριο όπλων Βίκτορ Μπουκ.
Η προσπάθεια να βρεθούν Ρώσοι «κατάσκοποι» υπό κράτηση σε όλον τον κόσμο διπλασιάστηκε, δε, μετά και την σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς πριν περίπου έναν μήνα.
Σε αντίθεση με την Γκρίνερ, η Ρωσία αντιμετωπίζει τους Γουίλαν και Γκέρσκοβιτς ως κατασκόπους. Κατά τη διάρκεια των πολυετών συνομιλιών, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υποδείξει ότι σε αντάλλαγμα για τον Γουίλαν, περιμένουν κάποιον που να συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να υποβάλει παρόμοιες απαιτήσεις για τον Γκέρσκοβιτς, όπως αναφέρει το CNN.
Σε αρκετές χώρες πιθανοί κρατούμενοι για ανταλλαγή
Εκτός από τον Κρασίκοφ που κρατείται στην Γερμανία και είναι πιθανόν να ενδιαφέρει τη Μόσχα, ένας αριθμός άλλων ύποπτων Ρώσων κατασκόπων συνελήφθησαν πρόσφατα από συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η Νορβηγία συνέλαβε έναν ύποπτο Ρώσο κατάσκοπο που υποδυόταν τον ακαδημαϊκό και βρισκόταν στη χώρα μετά από χρόνια σπουδών στον Καναδά, σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Νορβηγίας.
Μια παρόμοια περίπτωση προέκυψε με έναν Ρώσο κατάσκοπο στη Βραζιλία στα τέλη του περασμένου έτους. Ο Σεργκέι Τσερκάσοφ, ο οποίος παρακολούθησε το διάσημο Johns Hopkins’ School of Advanced International Studies, την ελίτ σχολή εξωτερικής πολιτικής στο John Hopkins στην Ουάσιγκτον, συνελήφθη για πλαστοπροσωπία το περασμένο φθινόπωρο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Τσερκάσοφ ότι εργαζόταν για τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας και ζήτησε από τη Βραζιλία να τον εκδώσει τον περασμένο μήνα.
Η Εσθονία συνέλαβε επίσης πέρυσι έναν Ρώσο υπήκοο που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύει ότι είναι αξιωματικός της FSB. Ο Βαντίμ Κονοτσένκοφ φέρεται να προσπάθησε να στείλει χιλιάδες σφαίρες, ημιαγωγούς και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα κατασκευής ΗΠΑ στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση του, αν και δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν ταυτόχρονες συνομιλίες για τη συμπερίληψή του σε οποιαδήποτε πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.
Άλλες χώρες έχουν επίσης συλλάβει φερόμενους Ρώσους κατασκόπους πρόσφατα, όπως η Πολωνία, η Σουηδία και η Σλοβενία.