ΑΘΗΝΑ
08:43
|
25.04.2024
«Αν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι τόσο πετυχημένες, γιατί τις κάνει μια φορά το χρόνο;», αναρωτιέται αρθρογράφος της Haaretz.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας υπό το όνομα «Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος» συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έθεσαν μερικά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της επίθεσης και την ικανότητά της να επιτύχει αποτελέσματα στο έδαφος. Αυτό έρχεται υπό το φως της ευρέως διαδεδομένης συζήτησης για την απουσία μιας ξεκάθαρης ισραηλινής στρατηγικής έναντι της Λωρίδας.

Αναλυτές υπέδειξαν ότι το Ισραήλ «παγιδεύτηκε» σε αυτόν τον γύρο αντιπαράθεσης και ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μπήκε σε αυτή για καθαρά πολιτικούς και προσωπικούς λόγους, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι το Ισραήλ κάνει «μια από τα ίδια». Iσχυρίστηκαν ότι η «Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος» του «Ισραήλ» δεν διαφέρει από άλλες επιθέσεις.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται αξιωματούχους ασφαλείας και του στρατού που ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τον τερματισμό της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Η ανταποκρίτρια του ισραηλινού Channel 13 Μορία Βόλμπεργκ, αποκάλυψε στο Twitter ότι οι διοικητές του επιτελείου και η Σιν Μπετ, είπαν σε μια προχθεσινή συζήτηση με τον Νετανιάχου ότι «σωστό θα ήταν να επιδιώξει τον τερματισμό της επιχείρησης». Η Βόλμπεργκ επικαλέστηκε μια πηγή που παρευρέθηκε στη συζήτηση, σύμφωνα με την οποία, ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, πήρε μια πιο αποφασιστική θέση για αυτό το θέμα.

Από την πλευρά του, ο ανταποκριτής πολιτικών υποθέσεων της ισραηλινής ιστοσελίδας Walla, Μπαράκ Ραβίντ, επικαλέστηκε μια πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συζήτησης και ότι είπε ότι ο Μπαρ συνέστησε την αξιολόγηση της κατάστασης, με την επιδίωξη του τερματισμού της επίθεσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Haaretz δημοσίευσε άρθρο του Άμος Χάρελ που αμφισβήτησε την «επιτυχία» των επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Ο Χάρελ τόνισε ότι από το 2005, «το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 15 στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας».

«Τι πέτυχαν όλες αυτές οι εκστρατείες, από την “First Rain” μέχρι την “Guardian of the Walls”; Όχι πολλά, ακόμα κι αν είναι πολύ πιθανό σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις το Ισραήλ να μην είχε άλλη επιλογή από μια στρατιωτική επιχείρηση», έγραψε.

Ο αρθρογράφος υποστήριξε ότι «ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι υπήρχε μικρή προοπτική ότι η τελευταία επίθεση, η «Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος», θα είχε ριζικά διαφορετικά αποτελέσματα».

«Αν οι επεμβάσεις ήταν πραγματικά τόσο επιτυχημένες, δεν θα τις χρειαζόμασταν μία φορά το χρόνο κατά μέσο όρο, με το διάστημα μεταξύ τους να γίνεται μικρότερο τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο Χάρελ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα