ΑΘΗΝΑ
14:52
|
02.05.2024
Η νέα τεράστια πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Βρίσκεται σε έκταση 2,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Λευκού Οίκου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δεύτερη μεγαλύτερη πρεσβεία τους στον κόσμο (μετά από εκείνη στη Βαγδάτη) κτίζουν οι ΗΠΑ σε μία από τις μικρότερες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για τον μικρό αλλά σε νευραλγική (γεωστρατηγικά) θέση Λίβανο.

Η νέα υπό ανέγερση αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται σε απόσταση 13 χλμ από το κέντρο της όμορφης Βηρυτού και οικοδομείται με τρόπο που θυμίζει φρούριο ή πόλη-κράτος ενώ απλώνεται σε μία έκταση 17.402 εκταρίων (κάπου 174.015 μέτρα).

US embassy in Beirut

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του CNN έχει 2,5 φορές το μέγεθος της γης στο οποίο έχει ανεγερθεί ο Λευκός Οίκος και είναι ίσο με 21 γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα σχέδια για την ανέγερση του νέου κτιρίου ανακοινώθηκαν το 2015 και έως σήμερα φέρεται πως έχει κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος τρέχοντος έτους.

Δεν είναι λίγοι οι Λιβανέζοι αλλά και οι ξένοι στο Τουίτερ που αναρωτιούνται γιατί οι ΗΠΑ χρειάζονται μία τεράστια πρεσβεία στην πρωτεύουσα μίας μικρής χώρας. 

Ο Λίβανος, λένε, είναι μικρότερος και από το Κονέκτικατ. Ο πληθυσμός του είναι μόλις έξι εκατομμύρια. Οι Αμερικανοί που κάνουν τουρισμό είναι ελάχιστοι.

Πάντως, η προηγούμενη πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Λίβανο, Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντ, είχε προϊδεάσει για τους λόγους του «φαραωνικών» διαστάσεων συγκροτήματος με μία φράση. Όπως είχε πει, «η νέα μας πρεσβεία είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον λιβανέζικο λαό, πως θα είμαστε μαζί σας για πολύ καιρό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα