ΑΘΗΝΑ
14:57
|
28.04.2024
«Οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ για τις προηγμένες οικονομίες είναι υψηλότεροι από ποτέ», λέει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και αυτό συσσωρεύεται σε μια σειρά πονοκεφάλους που ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παλεύουν με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Μιλώντας στον Martin Soong του CNBC από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G-7, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας τόνισε ότι τα επίπεδα ρεκόρ του παγκόσμιου χρέους πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

«Οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι υψηλότεροι από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι -εκτός από τις ανεπτυγμένες- και οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης ένα παρόμοιο ζήτημα. «Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομίες μιας σειράς χωρών, πρέπει να εργαστούν πολύ πιο σκληρά για να επιστρέψουν τα χρήματα που έχει ήδη δανειστεί».

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τονίσει την ανάγκη διαφάνειας στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους ενόψει μιας σειράς παγκόσμιων οικονομικών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και ο επίμονος πληθωρισμός.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προήδρευσε τον περασμένο μήνα της Στρογγυλής Τραπέζης για το Παγκόσμιο Χρέος στην Ουάσιγκτον, απευθύνοντας έκκληση για ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους σε όλον τον κόσμο.

Στην έκθεση που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκε κατά 5,6% σε ονομαστικούς όρους, φτάνοντας τα 9 τρισ. δολάρια.

Συνολικά για όλες τις χώρες, το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών εκτίμησε νωρίτερα φέτος ότι το 2022 η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους υποχώρησε από τα επίπεδα του 2020, αγγίζοντας τα 300 τρισ.  δολάρια.

Ένα από τα πράγματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι «να προσπαθήσουν να βρουν ένα περιβάλλον τόσο σταθερό ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο στην συγκεκριμένη συγκυρία», δήλωσε ο Μάλπαςστο CNBC.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα