ΑΘΗΝΑ
14:56
|
18.05.2024
Υπόθεση Διονύση-Φρέντι Μπελέρ: Για σύλληψη με εντολή-παραγγελία του Έντι Ράμα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Πέμπτης (11/5), μετά τη σύλληψη του υποψήφιου Δήμαρχου Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

Σε βίντεο που έχει αναρτήσει η ιστοσελίδα ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Μαζί κερδίζουμε», συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο έξω από ένα εστιατόριο με συνεργάτες του όταν εμφανίζονται από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, οι οποίοι του περνούν χειροπέδες. Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους άλλους δύο συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.

Ο Μπελέρης οδηγήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου της αστυνομίας στην Αυλώνα, με αλβανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων και πλευρές να κάνουν λόγο για με μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακράτος.

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα ανέφεραν ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας αφέθηκε ελεύθερος διαψεύστηκαν και νεότερες αναφέρουν ότι εξακολουθεί να κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αυλώνας, όπου είχε μεταφερθεί. Έως τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και επομένως δεν του έχει ασκηθεί και δίωξη.

Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, αναφέρει:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού “Μαζί κερδίζουμε” κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του πρωθυπουργού, αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του. Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ένωση Χειμαρριωτών, κάνει λόγο για «διαρκείς καθεστωτικές πρακτικές» του πρωθυπουργού Ράμα εναντίον του ελληνισμού της Χειμάρρας και καλεί τους ομογενείς «να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντυ Μπελέρη».

Διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών Αλβανίας

Σε διάβημα προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα προς το υπουργείο Εξωτερικών Αλβανίας μετά τη σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου της Χειμάρρας.

«Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας», επισημαίνει στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Σε συνέχεια του διαβήματος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ όπως αναφέρουν πηγές, ενημέρωσε για το ζήτημα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατρούγκαλος: Η στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να είναι έμπρακτη

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατραούγκαλος σχολίασε τη  σύλληψη του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία αναφέρει: 

«Η σύλληψη και κράτηση από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας και υποψήφιου Δημάρχου, Φρέντυ Μπελέρυ, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Αναμένουμε ότι πέραν του αυτονόητου διαβήματος σε διμερές επίπεδο, η Κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί αποφασιστικά και σε επίπεδο ΕΕ και ΟΑΣΕ. Η στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να είναι έμπρακτη. Δεν αρκούν οι φιέστες».

Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη

ντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύλληψη του Έλληνα υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές. 

«Δεν θα δεχτώ εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων την ελληνικής μειονότητας», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τις αλβανικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον Έλληνα υποψήφιο προκειμένου να επανέλθει στην εκλογική διαδικασία.

Δένδιας για σύλληψη Μπελέρη

«Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη, αναφερόμενος στη συλλήψη του Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, υποψηφίου δημάρχου στη Χειμάρρας της Αλβανίας, μαζί με ακόμη έναν Έλληνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα