ΑΘΗΝΑ
10:36
|
08.11.2024
Πέμπτη χώρα του μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχωρά σε νομική κατοχύρωση της ευθανασίας η Πορτογαλία, μετά από μακροχρόνια κοινοβουλευτική μάχη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ευθανασία νομιμοποίησε μετά από μακρά κοινοβουλευτική μάχη η Πορτογαλία, με τη χώρα να προστίθεται από την Παρασκευή στον πολύ μικρό αριθμό των κρατών που επιτρέπουν τον ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στην καθολική χώρα, οι Πορτογάλοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν να υποβληθούν σε ευθανασία μόνο στις περιπτώσεις που υποφέρουν από «διαρκή και αφόρητο πόνο», εκτός εάν κριθεί ότι δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση. Ο νόμος θα ισχύει μόνο για τους υπηκόους και τους νόμιμους κατοίκους της χώρας και δεν θα επεκτείνεται σε κατοίκους άλλων χωρών. 

Σημειώνεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο τέσσερις φορές τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο κάθε φορά επιστρεφόταν για συνταγματική αναθεώρηση λόγω αντίθεσης του προέδρου.  Ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα είχε ασκήσει βέτο κατά το παρελθόν σε προηγούμενα σχετικά νομοσχέδια επικαλούμενος «υπερβολικές αοριστίες» και γλωσσικές αντιφάσεις στην περιγραφή των όρων που επιτρέπουν τον ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο, 

Η οριστική εκδοχή του νόμου εγκρίθηκε την Παρασκευή με την υποστήριξη των σοσιαλιστών, οι οποίοι διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, με τον πρόεδρο να δηλώνει κατά το δημοσίευμα του Guardian ότι η έγκριση του νόμου δεν δημιουργεί «συνταγματικά προβλήματα» υπό την πίεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Κατοχυρώνουμε με έναν νόμο που έχει ήδη εγκριθεί αρκετές φορές με τεράστια πλειοψηφία» δήλωσε η βουλεύτρια και ένθερμη υποστηρίκτρια της νομιμοποίησης της ευθανασίας, Ίζαμπελ Μορέιρα.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει μια εβδομάδα στη διάθεσή του προκειμένου να δημοσιεύσει τον νέο νόμο, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέχρι το φθινόπωρο. Από την πλευρά τους, οι επικριτές του ιατρικώς υποβοηθούμενου θανάτου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το ζήτημα δεν τέθηκε σε δημοψήφισμα και ελπίζουν ότι η αντιπολίτευση θα απαιτήσει εκ νέου από το συνταγματικό δικαστήριο να εξετάσει το νομοσχέδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατηγορίες σε τρία άτομα για τον θάνατο του τραγουδιστή Λίαμ Πέιν

Συναυλία ενάντια στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα

Γλέντι στήριξης του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Επεισόδια κατά ισραηλινών φιλάθλων στην Ολλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα