ΑΘΗΝΑ
19:24
|
19.05.2024
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς, κυρίως με καρκίνο, δεν μπορούν να φύγουν για επείγουσα θεραπεία. Ανάμεσά τους και παιδιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε ημέρες μετά τις χειρότερες μάχες των τελευταίων μηνών μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών στη Γάζα, εντείνεται η ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στο παλαιστινιακό έδαφος, αναφέρει το BBC.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς, κυρίως με καρκίνο, δεν μπορούν να φύγουν για επείγουσα θεραπεία. Ανάμεσά τους και παιδιά.

Το Ισραήλ ελέγχει δύο περάσματα με τη Γάζα – που χρησιμοποιούνται για ανθρώπους και εμπορεύματα – τα οποία έχουν κλείσει από την έναρξη της στρατιωτικής του επιχείρησης την Τρίτη.

Οι διαχειριστές του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη φτωχή ζώνη – που βασίζεται στις εισαγωγές καυσίμων από το Ισραήλ – λένε ότι θα αναγκαστεί να κλείσει σε τρεις ημέρες.

Ένας εκπρόσωπος είπε στο BBC ότι αυτό θα «οδηγήσει σε επιδείνωση των ανθρωπιστικών προβλημάτων». Το εργοστάσιο παρέχει περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας στην επικράτεια, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Ένας Βρετανός χειρούργος που είναι μεταξύ των 140 περίπου εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν εγκλωβιστεί επί του παρόντος στη Γάζα, λέει ότι οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους καθυστερήσεις.

Ο καθηγητής Νικ Μέιναρντ, σύμβουλος χειρουργός στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Οξφόρδης, έφτασε στην πόλη της Γάζας την περασμένη εβδομάδα ως μέρος ενός προγράμματος βοήθειας που διδάσκει προχωρημένη χειρουργική για τον καρκίνο σε Παλαιστίνιους γιατρούς.

«Οι γιατροί με τους οποίους συνεργάζομαι εδώ έχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που χρειάζονται απεγνωσμένα θεραπεία για τον καρκίνο», είπε ο καθηγητής Μέιναρντ στο BBC.

«Αυτές οι θεραπείες αναμφίβολα καθυστερούν και δυνητικά οδηγούν σε θανάτους λόγω των τωρινών καθυστερήσεων», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Μέιναρντ είπε ότι ήταν ένας από τους περίπου δώδεκα Βρετανούς μη κατοίκους που είχαν κολλήσει στη Γάζα.

Ο Ζιγιάντ αλ-Ζα’νούν, 70 ετών, έχει καρκίνο του νωτιαίου μυελού και νοσηλεύεται κάθε εβδομάδα στο νοσοκομείο Istishari στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Υποφέρω από καρκίνο εδώ και τρία χρόνια και δεν υπάρχει θεραπεία για αυτόν εδώ στη Γάζα», είπε.

«Την Τρίτη, ήταν προγραμματισμένο να πάω για μια συνεδρία χημειοθεραπείας στη Ραμάλα, αλλά εκπλαγήκαμε από το κλείσιμο της διέλευσης Erez.

«Η κατάσταση της υγείας μου χειροτερεύει και χρησιμοποιώ παυσίπονα για να ξεπεράσω τον πόνο και η ψυχολογική μου κατάσταση επιδεινώνεται επίσης», πρόσθεσε ο Ζιγιάντ αλ Ζα’νούν.

Το Ισραήλ έσφιξε τον αποκλεισμό της Γάζας το 2007 μετά την κατάληψη της από την ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Χαμάς, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες.

Τα νοσοκομεία της Γάζας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, κυρίως λόγω του αποκλεισμού, αλλά και λόγω των εσωτερικών πολιτικών διαιρέσεων της Παλαιστίνης.

Πολλοί καρκινοπαθείς πρέπει να φύγουν για ιατρική περίθαλψη. πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ισραηλινές άδειες για έξοδο μέσω της διέλευσης Erez. Οι περισσότεροι από αυτούς που λαμβάνουν αυτά μεταφέρονται στο νοσοκομείο Augusta Victoria στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Περισσότεροι από 90 ασθενείς – έξι εκ των οποίων παιδιά με καρκίνο – επρόκειτο να φτάσουν εκεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, σύμφωνα με τον Δρ Φάντι αλ-Ατράς, διευθύνοντα σύμβουλο του νοσοκομείου.

«Υπάρχει πάντα η ανάγκη να παραπέμπονται οι ασθενείς κυρίως στην Augusta Victoria και ακόμη και σε άλλα νοσοκομεία στη Δυτική Όχθη», είπε ο Δρ Φάντι.

«Είναι λόγω της έλλειψης υπηρεσιών στη Γάζα, της έλλειψης φαρμάκων, ανθρώπινων πόρων και κατάλληλων υποδομών».

Όταν τελειώσουν οι τρέχουσες εχθροπραξίες, οι ασθενείς και οι συγγενείς που τους συνοδεύουν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για νέες ισραηλινές άδειες για να φύγουν από τη Γάζα.

«Όταν ανοίξουν τα σημεία ελέγχου, θα υπάρξει άλλη διαδικασία για τις άδειες. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διευθετηθεί η έξοδός τους από τη Γάζα στο νοσοκομείο και αυτό θα επιβαρύνει την καθυστέρηση στη θεραπεία τους την οποία υπέστησαν από την περασμένη εβδομάδα.» είπε ο Δρ Φάντι.

Ήδη το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Γάζας μειώνει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει, για να προσπαθήσει να εξοικονομήσει τα αποθέματα καυσίμων του. Εάν κλείσει, αυτό θα έχει αντίκτυπο σε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες.

«Η αποτροπή της εισόδου αποστολών καυσίμων απειλεί με πλήρη διακοπή και θα εμποδίσει την Εταιρεία Διανομής Ηλεκτρισμού της Γάζας να προμηθεύει ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, αντλίες αποβλήτων και εγκαταστάσεις επεξεργασίας, πηγάδια πόσιμου νερού και μονάδες αφαλάτωσης», δήλωσε ο Μουχάμαντ Θαμπέτ, εκπρόσωπος της εταιρία.

Κανονικά, περίπου 300 φορτηγά εμπορευμάτων εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα μέσω της εμπορικής διάβασης Kerem Shalom με το Ισραήλ.

Σε προηγούμενες συγκρούσεις, θα υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων μετά από αρκετές ημέρες κλεισίματος. Ωστόσο, πρόσφατα η Αίγυπτος χαλάρωσε τους αυστηρούς περιορισμούς της στο παλαιστινιακό έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρόφιμα και άλλα αγαθά συνεχίζουν να εισέρχονται.

Προς το παρόν, τα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να έχουν αποθέματα βασικών ειδών – αλλά πολλά ράφια είναι άδεια, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να σχηματίζουν μεγάλες ουρές καθώς αρχίζουν να αποθηκεύουν αποθέματα.

Η στρατιωτική αρχή του Ισραήλ που ελέγχει την είσοδο στη Γάζα είπε ότι τα περάσματα του βρίσκονταν υπό τη συνεχή απειλή εκτόξευσης ρουκετών και παρέμειναν κλειστά αυτή την εβδομάδα.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι οι παλαιστίνιοι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) εκτόξευσαν δεκάδες όλμους κατά του Ερέζ και του Κερέμ Σαλόμ από την Τρίτη.

Δημοσίευσε επίσης, όπως είπε, πλάνα από κάμερα ασφαλείας που δείχνει μια έκρηξη που προκλήθηκε από όλμο που εκτοξεύτηκε στο Erez.

Όμως, την πρώτη ημέρα των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ δεν παρατηρήθηκαν παλαιστινιακά πυρά και υπήρξαν επίσης αρκετές ηρεμίες στις μάχες.

Ενώ η Αίγυπτος συνεχίζει να προσπαθεί να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός, τα έντονα μπαράζ παλαιστινιακών ρουκετών και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει την κανονική ζωή για εκατομμύρια απλούς ανθρώπους.

Στο Ισραήλ, σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους έχουν πει να μείνουν κοντά ή μέσα σε ένα καταφύγιο βομβών. Σχολεία παραμένουν κλειστά όπως και πολλές επιχειρήσεις στα νότια της χώρας.

Στο Ashkelon, μια αυτοαπασχολούμενη κάτοικος είπε ότι δεν είχε εισόδημα την περασμένη εβδομάδα και ούτε ο σύζυγός της, ιδιοκτήτης καταστήματος, το κατάστημα του οποίου έχει κλείσει.

Τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλες τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν. Μία γυναίκα έχει σκοτωθεί και αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Στη Γάζα, περίπου 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν – περίπου οι μισοί από αυτούς άμαχοι – συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Σπίτια και διαμερίσματα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 417 άνθρωποι από περίπου 73 οικογένειες είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για το πώς οι μάχες επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα – όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα συμπληρώνουν 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα