Ενώ η ισραηλινή κατοχή καυχιέται ότι στοχοποιεί στρατιωτικούς ηγέτες της Παλαιστινιακής αντίστασης, οι φωτογραφίες και οι επιτόπιες αναφορές στη Λωρίδα της Γάζας αποκαλύπτουν ότι οι δολοφονίες προκάλεσαν επίσης το θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, αναφέρει το Middle East Monitor.
Ο Γιόσι Κλάιν, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, έγραψε: «Δεν υπάρχει τίποτα σαν να σκοτώνεις παιδιά επειδή φέρνεις κοντά καρδιές και μυαλά. Τις τελευταίες 18 εβδομάδες, οι Ισραηλινοί μάχονταν μεταξύ τους, ανίκανοι να βρουν τίποτα για να μας φέρει πιο κοντά. Μετά ήρθε η δολοφονία των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας και απέδειξε ότι τελικά είμαστε αδέρφια».
Ο Κλάιν πρόσθεσε σε ένα άρθρο που μεταφράστηκε από το Arabi21: «Οι φραγμοί έπεσαν και η κακή θέληση ξεχάστηκε. Ο Γιαΐρ Λαπίντ έβαλε ένα παρηγορητικό χέρι στον ώμο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Μπένι Γκαντζ έγειρε το κεφάλι του στον Μέι Γκόλαν και ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι ολόκληρη η Κνεσέτ δεν σηκώθηκε να ξεσπάσει αυθόρμητα τραγουδώντας το “Hatikva”. Πρέπει να παραδεχτούμε, ότι η δολοφονία παιδιών είναι το πιο αποτρόπαιο έγκλημα. Δεν υπάρχει έγκλημα πιο καταφρονητικό· σε αυτό έγκειται η καταφρόνηση και η δύναμή του. Λειτουργεί αποτρεπτικά, είναι αποτελεσματικό και φέρνει φρέσκο, νέο αίμα για να ρέει στις αρτηρίες μας».
Ο Κλάιν σημείωσε: «Αν κάποιος είχε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η αεροπορία είναι ισχυρή και απειλητική, η δολοφονία των παιδιών πήγε και απέδειξε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εγκώμια γι’ αυτήν. Είναι ισχυρό, είναι τρομακτικό και αντιμετωπίζει έναν στρατό περίπου 30.000 στρατιωτών που δεν διαθέτουν τα μέσα για εναέρια μάχη», επισημαίνοντας ότι: «Η δολοφονία παιδιών και ο βομβαρδισμός αμάχων είναι μεγαλύτερης αποτροπής και αποτελεσματικότητας από οποιαδήποτε «τράπεζα στόχου», την περιβόητη «κατάρρευση» κτιρίων ή οποιαδήποτε προσπάθεια «εξάλειψης» των θεμέλιων της τρομοκρατίας μια για πάντα».
Ο αρθρογράφος μετέφερε το εξής: «Η δολοφονία παιδιών έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει πόνο, να χτυπήσει το πιο ευαίσθητο μέρος όλων. Δεν έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει την τρομοκρατία, έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τους τρομοκράτες και να μας κάνει ευτυχισμένους. Όταν ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ μιλάει για “ένα οδυνηρό πλήγμα”, φαντάζομαι ότι αναφέρεται ακριβώς σε αυτό. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αλλάξει το προεκλογικό του σύνθημα – όχι «50 νεκροί τρομοκράτες για κάθε πύραυλο», αλλά μάλλον “50 νεκρά παιδιά για κάθε βλήμα”», σημειώνοντας ότι η δολοφονία Παλαιστινίων παιδιά είναι ένα αποτελεσματικό βήμα χαραγμένο στη μνήμη της ισραηλινής κοινής γνώμης.
Ο Κλάιν τόνισε: «Οι φωτογραφίες του οκτάχρονου Αλί Ιζελντίν και της 12χρονης αδερφής του, Μιάρ, είναι αδύνατο να ξεχαστούν. Μοιάζουν πάρα πολύ με τα δικά μας παιδιά – στο κάτω κάτω, όλοι γνωρίζουν ένα παιδί παρόμοιας ηλικίας – και η σκέψη ότι τους σκοτώσαμε δεν πρέπει να μας δίνει ανάπαυση. Αυτές οι σκέψεις θα συνεχίσουν να μας στοιχειώνουν γιατί αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι αποτέλεσμα απλώς ενός μικρού λάθους. Δεν είναι σαν να φτάνει ένας πιλότος, να επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο, να σκοτώνει οποιονδήποτε αριθμό ανώνυμα, απρόσωπα ανθρώπινα όντα και επιστρέφει για μεσημεριανό. Εδώ, με τα νεκρά παιδιά από τη Γάζα, αυτές είναι φωτογραφίες που θα τον στοιχειώνουν σε όλη του τη ζωή και θα εμφανίζονται στους εφιάλτες του. Είμαι σίγουρος ότι στο σεμινάριο εκπαίδευσης πιλότων προετοιμάζουν δόκιμους για μια τέτοια κατάσταση – μια περίπτωση στην οποία η προσωπική τους συνείδηση έρχεται σε αντίθεση με το επαγγελματικό τους καθήκον».
Αυτές οι ισραηλινές εξομολογήσεις μπορεί να βρουν τον δρόμο προς τη δημοσίευσή τους με τον καιρό. Θεωρεί τον στρατό κατοχής υπεύθυνο για τη διάπραξη βίαιων σφαγών εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών, με το πρόσχημα της αποτροπής της Παλαιστινιακής αντίστασης, η οποία έχει αποδείξει, σε όλες τις επιχειρήσεις, την ηθική της υπεροχή έναντι της κατοχής, όταν απέφυγε να βάλει στο στόχαστρο γυναίκες και παιδιά. Σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς – κατά τη δική τους παραδοχή.