ΑΘΗΝΑ
22:36
|
19.05.2024
Η ζωή και στις δύο πλευρές των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητα την Κυριακή μετά την κατάπαυση του πυρός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ζωή και στις δύο πλευρές των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας άρχισε να επιστρέφει στην κανονικότητα την Κυριακή μετά την κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου που διέκοψε τις πενθήμερες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίες σκότωσαν 34 Παλαιστίνιους και έναν Ισραηλινό, αναφέρει το Reuters.

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά τα εμπορεύματά του και τις εμπορικές συνοριακές διελεύσεις, επιτρέποντας τη ροή καυσίμων στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στον αποκλεισμένο παράκτιο θύλακα. Τα καταστήματα και τα δημόσια γραφεία άνοιξαν ξανά και τα πλήθη επέστρεψαν στους δρόμους που ήταν έρημοι για μέρες.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εκεχειρία, αλλά έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες των όρων, όπως εάν το Ισραήλ θα τερματίσει τις στοχευμένες δολοφονίες Παλαιστινίων ηγετών μαχητών.

Οι τελευταίες μάχες, που διήρκεσαν τη μεγαλύτερη περίοδο από έναν πόλεμο 10 ημερών το 2021, ξεκίνησαν όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών τα ξημερώματα της Τρίτης, ανακοινώνοντας ότι στόχευε διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ που είχαν σχεδιάσει επιθέσεις εναντίον του.

Σε απάντηση, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εκτόξευσε περισσότερες από 1.000 ρουκέτες, με αποτέλεσμα οι Ισραηλινοί να τραπούν σε φυγή σε καταφύγια βομβών. Σε περιοχές του νότιου Ισραήλ γύρω από τη Γάζα, τα σχολεία ήταν ακόμη κλειστά την Κυριακή και πολλοί από τους χιλιάδες κατοίκους που είχαν εκκενωθεί δεν είχαν ακόμη επιστρέψει.

«Δεν είναι απλό να επιστρέψεις από μια τέτοια κατάσταση», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM ο Γκάντι Γιαρκόνι, δήμαρχος πολλών ισραηλινών πόλεων στα σύνορα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 33 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, καθώς και μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ, σκοτώθηκαν στη Γάζα. Στο Ισραήλ, μια Ισραηλινή γυναίκα και ένας Παλαιστίνιος εργάτης σκοτώθηκαν από ρουκέτες της Γάζας.

Ο Μοχάμαντ Αλ-Χίντι, ανώτερος αξιωματούχος της Ισλαμικής Τζιχάντ που συνδιαπραγματεύτηκε την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο με Αιγύπτιους αξιωματούχους, δήλωσε την Κυριακή ότι η ομάδα είναι έτοιμη να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων της με αντάλλαγμα τη συμφωνία του Ισραήλ να σταματήσει να στοχεύει σπίτια, αμάχους. και ηγέτες αγωνιστών.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ήρεμη συμφωνία, εφόσον ο εχθρός την τηρεί», είπε.

Αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε ότι είχε αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις, λέγοντας μόνο ότι θα έκανε κατάπαυση πυρός μόνον όσο δεν υπήρχε απειλή.

«Έχω πει επανειλημμένα: Όποιος μας χτυπήσει, όποιος προσπαθήσει να μας χτυπήσει, όποιος προσπαθήσει να μας χτυπήσει στο μέλλον – το αίμα του χάνεται», είπε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του στην Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «ολοκλήρωσαν με επιτυχία πέντε ημέρες μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ», είπε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, χωρίς να αναφέρει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα, δεν συμμετείχε στις μάχες και ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα χτυπήματά τους δεν είχαν στόχο τις υποδομές ή τους ηγέτες της.

Το πόσο θα διαρκέσει η τελευταία κατάπαυση του πυρός παρέμεινε ασαφές. Η τελευταία μάχη ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά από άλλον έναν γύρο ολονύχτιων μπαράζ και ακόμη και όταν οριστικοποιούνταν η εκεχειρία, οι δύο πλευρές συνέχισαν να πυροβολούν.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει με ένα μόνο σκεπτικό: Τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς, μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Νετανιάχου στο ραδιόφωνο Kan.

«Σημειώσαμε ένα σοβαρό πλήγμα στην Ισλαμική Τζιχάντ (αλλά) δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της Γάζας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί μια πολύ πιο δραματική λύση», είπε ο Σμότριτς.

Στη Γάζα, οι άνθρωποι ξαναστέκονται στα πόδια τους μετά από βομβαρδισμούς ημερών που το Ισραήλ είπε ότι στόχευαν κέντρα διοίκησης της Ισλαμικής Τζιχάντ και άλλες στρατιωτικές υποδομές, αλλά που επίσης κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια.

«Αυτό είναι το δωμάτιό μου, είχε τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζα και τα βιβλία που συνήθιζα να μελετούσα, δεν είχε μείνει τίποτα», είπε η Ριτάζ Αμπου Αμπέιντ, 12 ετών, καθώς στεκόταν μέσα στην κατεστραμμένη κρεβατοκάμαρά της.

Ο Μαντάχ Αλ-Αμούντι, 40 ετών, ένας από τους περίπου 3.000 ψαράδες της Γάζας που είχαν αποκλειστεί από το να πάνε στη θάλασσα, χαιρέτισε επίσης την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Δεν έχουμε εναλλακτική από τη θάλασσα. Αν υπάρχει δουλειά στη θάλασσα μπορούμε να κερδίσουμε χρήματα και φαγητό για τα παιδιά μας και αν δεν υπάρχει θάλασσα, δεν υπάρχει τίποτα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα