ΑΘΗΝΑ
19:47
|
03.05.2024
Βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τμήματα της πρωτεύουσας του Σουδάν την Κυριακή με ελάχιστα σημάδια ότι οι αντιμαχόμενες στρατιωτικές φατρίες ήταν έτοιμες να υποχωρήσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τμήματα της πρωτεύουσας του Σουδάν την Κυριακή με ελάχιστα σημάδια ότι οι αντιμαχόμενες στρατιωτικές φατρίες ήταν έτοιμες να υποχωρήσουν σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει εκατοντάδες παρά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει το Reuters.

Το Χαρτούμ και οι γειτονικές πόλεις Μπαχρί και Ομντουρμάν πέρα από τους δύο κλάδους του Νείλου ήταν το κύριο θέατρο σύγκρουσης μαζί με τη δυτική επαρχία Νταρφούρ από τότε που ο στρατός και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ξεκίνησαν τις μάχες πριν από έναν μήνα.

Βομβαρδισμοί έπληξαν το Μπαρί και αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον Ομντουρμάν νωρίς την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters και μάρτυρες. Η τηλεόραση Al Arabiya μετέδωσε σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο του Χαρτούμ.

«Υπήρξαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κοντά μας στη Σαλίχα που τίναξαν τις πόρτες του σπιτιού», είπε η Σάλμα Γιασίν, δασκάλα στο Ομντουρμάν.

Οι μάχες σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους, έστειλαν 200.000 σε γειτονικές χώρες ως πρόσφυγες, εκτόπισαν άλλους 700.000 στο Σουδάν προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή και απειλούν να προσελκύσουν εξωτερικές δυνάμεις και να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στη Γενέινα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, ξεπέρασε τους 100, συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη του παλιού τζαμιού της πόλης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος του Νταρφούρ.

Η τοπική οργάνωση για τα δικαιώματα κατηγόρησε τις δολοφονίες, τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς στη Γενέινα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βία τον περασμένο μήνα, για επιθέσεις από ένοπλες ομάδες σε μοτοσικλέτες και την RSF. Η RSF έχει αρνηθεί την ευθύνη για τις ταραχές.

Ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και ο ηγέτης των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμένττι, είχαν μοιραστεί την εξουσία μετά από ένα πραξικόπημα του 2021 που ακολούθησε την εξέγερση του 2019 που ανέτρεψε τον βετεράνο ισλαμιστή αυταρχικό Ομάρ αλ-Μπασίρ.

Αλλά έπεσαν σε αντιμαχία με τους όρους και το χρονοδιάγραμμα μιας προγραμματισμένης μετάβασης στην πολιτική εξουσία και κανένας από τους δύο δεν έχει δείξει ότι είναι έτοιμος για παραχωρήσεις, με τον στρατό να ελέγχει την αεροπορική δύναμη και το RSF να σκάβει βαθιά στις συνοικίες της πόλης.

Οι συμφωνίες εκεχειρίας έχουν επανειλημμένα παραβιαστεί, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία μεσολαβούν στις συνομιλίες στη Τζέντα με στόχο την εξασφάλιση διαρκούς εκεχειρίας.

«Δεν ξέρετε πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος… Το σπίτι μας έγινε ανασφαλές και δεν έχουμε αρκετά χρήματα για να ταξιδέψουμε έξω από το Χαρτούμ. Γιατί πληρώνουμε το τίμημα του πολέμου του Μπουρχάν και του Χεμένττι;” είπε ο Γιασίν, δάσκαλος το επάγγελμα.

Την Πέμπτη, οι πλευρές συμφώνησαν σε μια «διακήρυξη αρχών» για την προστασία των αμάχων και την εξασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης, αλλά με τις συζητήσεις της Κυριακής λόγω των μηχανισμών παρακολούθησης και επιβολής της συμφωνίας, οι μάχες δεν έχουν εγκαταλειφθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα