ΑΘΗΝΑ
12:39
|
20.09.2024
Συμμετοχή ρεκόρ στην εκλογική διαδικασία της 14ης Μαΐου. Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκλεισαν στην Τουρκία τα 200.000 εκλογικά τμήματα στις 17.00 τοπική και ώρα Ελλάδος σε μία ψηφοφορία που δεν σημαδεύτηκε από κάποιο αξιοσημείωτο συμβάν. Οι τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τον 13ο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και να ανανεώσουν την σύνθεση του κοινοβουλίου.

Τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά νωρίς το βράδυ, αν και ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής αρχής της Τουρκίας ήρε την απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων και τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν να μεταδίδουν εκλογικά αποτελέσματα με βάση ένα μικρό ποσοστό καταμέτρησης ψήφων.

Η ιστοσελίδα της Hurriyet μεταδίδει πως με το 27,9% των ψήφων καταμετρημένο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 53,37% των ψήφων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 40,68%. Νωρίτερα αποτελέσματα από το HABERTURK, το TRT HABER και το HALK TV έδιναν επίσης το προβάδισμα στον Ερντογάν.

Tο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν με 52,5% των ψήφων έναντι 41% του Κιλιτσντάρογλου, με καταμετρημένους άνω του 40% των ψήφων. Προβάδισμα στον Ερντογάν δίνουν και πολλά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε περίπου στις 20:00 σήμερα το βράδυ ότι «προηγείται» στις προεδρικές εκλογές έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Προηγούμαστε» ήταν η μονολεκτική ανάρτηση του Κιλιτσντάρογλου στο twitter.

Το τοπίο της επόμενης ημέρας παραμένει θολό και όλα δείχνουν ότι η Τουρκία ίσως να οδεύει σε ένα δεύτερο γύρο εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα