ΑΘΗΝΑ
12:27
|
20.04.2024
Στις 28 Μαΐου ο επόμενος γύρος – Προβάδισμα Ερντογάν, καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Ρυθμιστής των εξελίξεων ο υπερεθνικιστής, Σινάν Ογκάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξανά στις κάλπες θα προσέλθουν οι Τούρκοι πολίτες, στις 28 Μαΐου, για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, καθώς κανείς από τους δύο βασικούς υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 50% των ψήφων στις χθεσινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, για να επικρατήσει από την πρώτη αναμέτρηση.

Με καταμετρημένο το 98,36% των ψηφοδελτίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσπασε το 49,34% έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι δεν έχουν προσμετρηθεί οι ψήφοι σε πολλές εκατοντάδες εκλογικά τμήματα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη λόγω ενστάσεων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κωνσταντινούπολη αυτός που επικράτησε είναι ο Κιλιτσντάρογλου με 48,56% έναντι 46,68 του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν οδεύει προς τις νέες κάλπες με τη ματιά στραμμένη στο 5%, ποσοστό ανέλπιστα υψηλό, που συγκέντρωσε ο τρίτος υποψήφιος, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν. Σε δηλώσεις του αργά το βράδυ ο 55χρονος Ογκάν επέκρινε τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, αλλά απέφυγε να υποστηρίξει κάποιον εκ των δύο μονομάχων κατηγορώντας τους ότι είναι πολύ κοντά σε ομάδες που περιέγραψε ως «τρομοκράτες».

Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου, ο 69χρονος Ερντογάν, εμφανίστηκε ενώπιον των υποστηρικτών του τα ξημερώματα και δήλωσε ότι έχει «σαφές πλεονέκτημα» έναντι του κύριου αντιπάλου του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη», ενώ συνεχάρη τον τουρκικό λαό για τη «δημοκρατική του ωριμότητα».

Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου που φερόταν να προηγείται κατά τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά, κατηγόρησε την κυβερνητική συμμαχία ότι «μπλοκάρει τη λαϊκή βούληση μέσω ενστάσεων» και ισχυρίστηκε ότι το σύστημα έχει «μπλοκαριστεί» από το κυβερνών κόμμα, με επανειλημμένες ενστάσεις στις κάλπες όπου οι ψήφοι της Εθνικής Συμμαχίας είναι πολύ περισσότερες. Ανακοίνωσε, δε, ότι η Εθνική Συμμαχία θα παραμείνει σε εγρήγορση «μέχρι να καταμετρηθεί η τελευταία ψήφος»… «Στις επόμενες 15 ημέρες θα αγωνιστούμε για δικαιώματα και δικαιοσύνη, για να επαναφέρουμε τη Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα».

Πρώτο με απώλειες το ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζουν την κυβερνητική συμμαχία – που αποτελείται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και το ακροδεξιό MHP – να διατηρεί διατηρήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Το ΑΚΡ απέσπασε το 35% των ψήφων, με πτώση κατά 7,1% από τις προηγούμενες εκλογές. Μαζί με το ακροδεξιό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα διαθέτει 325 έδρες σε σύνολο 600 στη νέα Βουλή.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου ήρθε δεύτερο με 25,6% και αύξησε τον αριθμό των βουλευτών από 146 το 2018 ,σε 168.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα