ΑΘΗΝΑ
07:06
|
19.04.2024
Προτίμησε να αναλάβει την προσπάθεια συγκρότησης της νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή της από την θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας υπέβαλε σήμερα η Βουλγάρα Μαρίγια Γκάμπριελ καθώς αποδέχθηκε την πρόταση του αρχηγού του κεντροδεξιού κόμματός της Μπόικο Μπορίσοφ να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για λογαριασμό των «Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (κόμμα γνωστό με τα αρχικά GERB).

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς θα αναλάβουν τα καθήκοντά της.

«Η Επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ με ενημέρωσε ότι σήμερα θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για να λάβει τη θεσμική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, υπέβαλε την παραίτησή της από μέλος του Σώματος των Επιτρόπων. Έχω αποδεχτεί την παραίτησή της» ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια ευχαρίστησε την Γκάμπριελ για την υπηρεσία της ως Επίτροπος για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, τονίζοντας:

«Στα τριάμισι χρόνια σε αυτόν τον ρόλο, συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση των προτεραιοτήτων της Επιτροπής σε αυτόν τον τομέα. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στην Επίτροπο Γκάμπριελ για την εξαιρετική εφαρμογή του εμβληματικού μας προγράμματος καινοτομίας Horizon Europe, για την ισχυρή ώθηση για καινοτομία και νεοσύστατες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και για την προσωπική της δέσμευση να καταστήσει επιτυχημένο το Ευρωπαϊκό έτος της νεολαίας» επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους αντικαταστάτες της Γκάμπριελ ανακοινώθηκε ότι η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν με το χαρτοφυλάκιο «Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή» και πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού  θα είναι υπεύθυνη για την καινοτομία και την έρευνα, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη νεολαία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα