ΑΘΗΝΑ
17:47
|
28.04.2024
Το The Intercept αποκάλυψε πώς η εταιρεία Dataminr διοχέτευε στις αμερικανικές αρχές πληροφορίες για διαδηλώσεις και διαδηλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Dataminr, επίσημος συνεργάτης του Twitter, ενημέρωνε τις αμερικανικές αρχές για πορείες και συγκεντρώσεις υπέρ των αμβλώσεων, σύμφωνα με τα αρχεία που έλαβε το The Intercept μέσω αιτήματος στη βάση του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.

Η United States Marshals Service (USMS) είναι η παλαιότερη υπηρεσία επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ. Σήμερα, η Υπηρεσία Marshals έχει ως καθήκοντα κυρίως τη μεταφορά καταδίκων, την καταδίωξη φυγόδικων και την προστασία των ομοσπονδιακών δικαστηρίων και των δικαστικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το The Intercept, εσωτερικά email υποδεικνύουν ότι η υπηρεσία λάμβανε καθημερινές ειδοποιήσεις από την Dataminr, μια επιχείρηση που παρακολουθεί συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εταιρικούς και κυβερνητικούς πελάτες, σχετικά με την ακριβή ώρα και τοποθεσία των διαδηλώσεων για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Τα email δείχνουν ότι η Dataminr σημείωνε τις αναρτήσεις των διοργανωτών και των συμμετεχόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιούσε την πρόσβασή της στο λεγόμενο firehose του Twitter για να παρακολουθεί συνταγματικά προστατευμένα δεδομένα.

Η Τζένιφερ Γκράνικ, δικηγόρος στο Πρόγραμμα της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ομιλία, την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία, έκανε λόγο για μια τεχνική «ώριμη για κατάχρηση».

Τα αρχεία που έλαβε το Intercept χρονολογούνται από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2022, διάστημα κατά το οποίο υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μετά τη δημοσίευση ενός σχεδίου απόφασης που έδειχνε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανέτρεπε την απόφαση Roe εναντίον Wade, τον ακρογωνιαίο λίθο των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακτιβιστές υπέρ των αμβλώσεων πραγματοποίησαν τεράστιες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Κάτι τέτοιο συνέβη επίσης το 2020 όταν το The Intercept αποκάλυψε ότι η Dataminr είχε παρακολουθήσει διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter μετά την αστυνομική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Στις 3 Μαΐου 2022, την επόμενη ημέρα του δημοσιεύματος του Politico σχετικά με το προσχέδιο απόφασης για τις αμβλώσειςς, ο Νεοϋορκέζος καλλιτέχνης Άλεξ Ρέμνικ έγραψε στο Twitter για μια διαδήλωση που θα γινόταν στη Foley Square, ένα μικρό πάρκο στο κέντρο του Μανχάταν που συνορεύει με δημοτικά και ομοσπονδιακά κυβερνητικά κτίρια. Η Dataminr κοινοποίησε αμέσως το tweet του στη Marshals. Εκείνο το βράδυ, η Dataminr συνέχισε να μεταδίδει πληροφορίες για την συγκέντρωση της Foley Square, η οποία ήταν πλέον σε εξέλιξη, με προειδοποιήσεις όπως «οι διαδηλωτές μπλοκάρουν κοντινούς δρόμους κοντά στην πλατεία Foley», καθώς και φωτογραφίες των διαδηλωτών που συλλέχθηκαν από το Twitter.

Την επόμενη εβδομάδα, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, η Marshals έλαβε πέντε διαδοχικές ενημερώσεις για μια διαδήλωση, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτίμησης για τον αριθμό των συμμετεχόντων με βάση δημοσιεύσεις χρηστών του Twitter.

Τα email αποκαλύπτουν ότι η Dataminr ειδοποίησε την υπηρεσία για δεκάδες διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπέρ των αμβλώσεων.

Σε απάντηση στο αίτημα του The Intercept, η Υπηρεσία Marshals ανέφερε ότι διαθέτει περίπου 5.000 σελίδες σχετικών πληροφοριών, αλλά παρείχε μόνο περίπου 800 σελίδες. Η υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει.

Τεχνητή νοημοσύνη;

Μερικές φορές, η Dataminr φαίνεται να μην μπορεί να διακρίνει μεταξύ αργκό και βίας. Η υπηρεσία Marshals ειδοποιήθηκε για έναν λογαριασμό θαυμαστών του ηθοποιού Τιμοτέ Σαλαμέ που έγραψε στο Twitter, «Θα κατέστρεφα το met gala».

Παράλληλα, ωστόσο, σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε το The Intercept, η Dataminr ειδοποίησε την Marshals για συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, τις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στη Συρία και τις διαδηλώσεις στην Αργεντινή.

Η Dataminr διαφημίζεται ως «πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικό χρόνο», αλλά γνώστες του θέματος είπαν στο The Intercept ότι αυτό είναι κυρίως ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ και ότι κατά βάση άνθρωποι κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παρακολούθησης, ξεψαχνίζοντας το Twitter για δημοσιεύσεις που πιστεύουν πως θα ήθελαν να δουν οι πελάτες της εταιρείας.

Το Twitter Firehose

Η Dataminr έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: πρόσβαση στο Twitter Firehose. Η υπηρεσία Firehose του Twitter παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε ολόκληρο το κοινωνικό δίκτυο καθώς και τη δυνατότητα αυτόματης αναζήτησης σε κάθε tweet, θέμα και φωτογραφία σε πραγματικό χρόνο για εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για κάτι τέτοιο.

Η συνεργασία της εταιρείας με το Twitter δεν διακόπηκε όταν ο Έλον Μασκ αγόρασε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο του 2022. Παρά την οργή του για οποιονδήποτε θα μπορούσε να παρακολουθήσει την τοποθεσία του ιδιωτικού του αεροπλάνου, ο Μασκ δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες επιφυλάξεις σχετικά με τα δεδομένα όλων των χρηστών της πλατφόρμας.

Για το καλό και την ασφάλεια των πολιτών

Η πολιτική του Twitter απαγορεύει σε τρίτα μέρη να «διεξάγουν ή να παρέχουν παρακολούθηση ή να συλλέγουν πληροφορίες» ή «να παρακολουθούν ευαίσθητα γεγονότα».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς η χρήση του Twitter από την Dataminr για την παρακολούθηση διαμαρτυριών μπορεί να είναι συμβατή με την πολιτική που απαγορεύει την παρακολούθηση διαμαρτυριών, η εκπρόσωπος Τύπου της Dataminr, Τζόρτζια Γουόκερ, δήλωσε ότι «Η Dataminr υποστηρίζει όλους τους πελάτες του δημόσιου τομέα με ένα προϊόν που ονομάζεται First Alert, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά με στοιχεία από το Twitter και συμμορφώνεται πλήρως με τις πολιτικές του Twitter και τις πολιτικές όλων των παρόχων δεδομένων μας. Το First Alert παρέχει ειδοποιήσεις έκτακτων ειδήσεων που επιτρέπουν στις αρχές να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε έκτακτης ανάγκης δημόσιας ασφάλειας. Το First Alert δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για παρακολούθηση οποιουδήποτε είδους. Το First Alert παρέχει ένα δημόσιο αγαθό, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μέγιστη προστασία για το απόρρητο και τις πολιτικές ελευθερίες».

Σύμφωνα με την Γκράνικ, «υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανάγνωσης ορισμένων δημόσιων tweets και της ύπαρξης μιας υπηρεσίας που ευρετηριάζει, αποθηκεύει, συγκεντρώνει και κάνει αυτές τις πληροφορίες αναζητήσιμες».

Ελλείψει αυτοματοποιημένων τεχνολογιών όπως το Dataminr, οι αστυνομικοί θα έπρεπε να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πώς θα περάσουν τον περιορισμένο χρόνο τους ψαχουλεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που πιθανότατα θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εστίαση στην πραγματική εγκληματικότητα και όχι στον πολιτικό λόγο, σχολιάζει το The Intercept.

«Το να μαζεύεις περισσότερα άχυρα δεν σε βοηθά να βρεις τη βελόνα», σημείωσε η Γκάρνικ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα