ΑΘΗΝΑ
02:03
|
27.07.2024
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ κάλεσε τους απεσταλμένους των άλλων κρατών να μην παραστούν στην επετειακή εκδήλωση για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τιμά σήμερα τη μνήμη της Νάκμπα της Παλαιστίνης, δήλωσαν πηγές του ΟΗΕ και των Παλαιστινίων.

«Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 75η επέτειο του μαζικού εκτοπισμού Παλαιστινίων που είναι γνωστός ως “η Νάκμπα” ή “Η Καταστροφή”», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε ‘στην επίσημη ιστοσελίδα του.

«Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού (CEIRPP) θα τιμήσει την 75η επέτειο της Νάκμπα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», ανέφερε η δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού. .

«Το CEIRPP θα οργανώσει μια Ειδική Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου στις 15 Μαΐου 2023, από τις 10 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ. (ώρα Νέας Υόρκης) στην Αίθουσα Συνεδριάσεων 4», ανέφερε η δήλωση. «Η εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου θα διεξαχθεί στις έξι επίσημες γλώσσες».

«Η εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου θα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Πρέσβη Τσέιχ Νιάνγκ», συνεχίζει η δήλωση, σημειώνοντας ότι θα περιλαμβάνει κεντρική ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) Μαχμούντ Αμπάς.

Θα περιλαμβάνει δηλώσεις της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, του Γενικού Επιτρόπου της UNRWA, εκπροσώπων των Περιφερειακών Ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών.

Ειδική Εκδήλωση Μνήμης θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης το βράδυ από τις 18:00 έως τις 20:00 (ώρα Νέας Υόρκης).

«Η εκδήλωση θα ζωντανέψει το παλαιστινιακό ταξίδι και θα στοχεύσει στη δημιουργία μιας καθηλωτικής εμπειρίας της Νάκμπα μέσα από ζωντανή μουσική, φωτογραφίες, βίντεο και προσωπικές μαρτυρίες».

Η δήλωση ανέφερε: «Είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε ότι οι ευγενείς στόχοι της δικαιοσύνης και της ειρήνης απαιτούν την αναγνώριση της πραγματικότητας και της ιστορίας των δεινών του παλαιστινιακού λαού και τη διασφάλιση της ικανοποίησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων του».

Το Ισραήλ καταδικάζει και καλεί σε αποχή από την εκδήλωση

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, κάλεσε χθες τους απεσταλμένους των άλλων κρατών στον ΟΗΕ να μην παραστούν στη σημερινή εκδήλωση.

«Η σκέψη ότι ένας διεθνής οργανισμός θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την ίδρυση ενός από τα κράτη μέλη του ως καταστροφή είναι αποκρουστική», έγραψε ο Ερντάν σε επιστολή του.

«Αυτό όχι μόνο συγχωρεί το μίσος κατά των Εβραίων, αλλά δίνει επίσης το πράσινο φως στους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται διεθνή όργανα για να προωθήσουν τη συκοφαντική τους αφήγηση», είπε.

«Η συμμετοχή σε μονόπλευρες παλαιστινιακές πρωτοβουλίες που χαρακτηρίζουν ψευδώς το Ισραήλ ως την πηγή κάθε κακού δεν φέρνει τη σύγκρουση πιο κοντά στο τέλος, αλλά χρησιμεύει μόνο για να πυροδοτήσει εντάσεις. Σας προτρέπω βαθύτατα να μην λάβετε μέρος στην επαίσχυντη εκδήλωση.

Ο Ερντάν δήλωσε ότι η ισραηλινή αποστολή «κατάφερε να πείσει ορισμένες χώρες να μποϊκοτάρουν αυτό το απεχθές γεγονός» και ότι προσπαθεί να επηρεάσει κι άλλες, σημειώνουν οι Times of Israel.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα