ΑΘΗΝΑ
10:05
|
19.04.2024
Για τις δεσμεύσεις του κόμματός του και για τα μετεκλογικά σενάρια μίλησε στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής παρείχε στο Ζάππειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Στις 19:30 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να δώσει ομιλία στη Θεσσαλονίκη, στο περίπτερο 17 της ΔΕΘ.

Δημοσιονομικές δυνατότητες και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ερωτήσεις για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και εμπειρία» και «γνωρίζει ποια ήταν η κυβέρνηση εκείνη που κατάφερε να ανταπεξέλθει στα δύσκολα», είπε, πριν κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως δημοσιονομικά μη βιώσιμο.

«Πρώτα από όλα θεωρώ ότι ήταν αθλιότητα να μεταφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο, ένα excel που φτιάχτηκε στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου, και να λένε ότι είναι έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεύτερον, θεωρώ αυτό που έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσει ο ελληνικός λαός, και ο λόγος που ο κύριος Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις για το κόστος του προγράμματός μας, είναι ότι σχεδόν με παρόμοιο κόστος με του προγράμματος της ΝΔ εμείς έχουμε τελείως διαφορετικό αποτύπωμα», είπε.

«Εμείς έχουμε στόχο να διαλύσουμε αυτόν τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, την παραγωγή των υπερκερδών», υπογράμμισε. Δήλωσε ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα κοστίσει 1,5 δισ., η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα θα κοστίσει γύρω στο 1,4 δισ. σε ετήσια βάση, επισημαίνοντας ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ μόνο το 2022.

«Η κοστολόγηση είναι εδώ, το κόστος σε ετήσια βάση είναι γύρω στα 5,5 δισ., δηλαδή σχεδόν το μισό από το δημοσιονομικό κόστος που είχαν οι επιδοτήσεις για την αισχροκέρδεια του ρεύματος μόνο το 2022», είπε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε έσοδα που θα προκύψουν από την φορολόγηση των υπερκερδών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός, ώστε να μην υπάρχουν εξαρχής αυτά τα υπερκέρδη.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τρία άρθρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμη μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για να επισπεύσουμε τη δικαιοσύνη» από τις πρώτες μέρες μιας «Προοδευτικής Διακυβέρνησης». «Αυτή η ΠΝΠ περιέχει τρία άρθρα. Το πρώτο είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το δεύτερο άρθρο έχει να κάνει με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής. Μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Και το τρίτο είναι μείωση του των ΕΦΚ και ΦΠΑ  στα τρόφιμα που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή για έξι μήνες, είναι 1,4 δισ. ευρώ», είπε, προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός οφείλει να κρίνει και να συγκρίνει».

Για το αν θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές

Ερωτηθείς για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες υποστήριξε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει συγκυβέρνηση το βράδυ των εκλογών.  «Αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, ο κ. Μητστοτάκης θα επιδιώξει, κατά την άποψή μας, να φτιάξει κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε σε κυβέρνηση,θα έχουμε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», είπε.

«Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», σημείωσε, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί.

Δεν ξέρω αν Βαρουφάκης και Μητσοτάκης ήταν συνεννοημένοι – Υπηρεσία ΜέΡΑ25 στη ΝΔ

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι « νομίζω ότι αυτοεξαιρέθηκε, αυτοβούλως από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων». «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς τον το alter ego του. «Με αυτές τις ανοησίες περί Δήμητρας, μια εμμονή που γνωρίζουμε αλλά ξεπεράσαμε οριστικά, με αυτή την εμμονή και την σπουδή τουτου έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη να ξανασερβίρει το ξαναζεσταμένο φαγητό του φόβου». «Δεν ξέρω αν ήταν συνεννοημένοι ή αν ήταν απλά μια χρήσιμη προσφορά του κυρίου Βαρουφάκη στον κύριο Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα βασίζεται σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει σαν στόχο την ανάταξη της οικονομίας, τη στήριξη της κοινωνίας, την επαναφορά της Δημοκρατίας στην εξουσία (μην ξεχνάμε το μεγάλο τραύμα της Δημοκρατίας), και κυρίως το στόχο μας να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη στον τόπο μας, παντού και για όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσμα στους νέους

«Εάν οι νέοι πάνε στην κάλπη, οι προβλέψεις θα πάνε στον κουβά» δήλωσε προσπαθώντας να απευθυνθεί στις νεότερες ηλικίες που «στοχοποιήθηκαν επί τέσσερα χρόνια από τον κ. Μητσοτάκη», ακόμα και για τη διασπορά του κορωνοϊού για να προσθέσει ότι «ζήσανε στο πετσί τους μια πολιτική εχθρότητας, συντριβής των ονείρων και των δικαιωμάτων τους. Έχουν πολλούς λόγους να αξιοποιήσουν το όπλο τους, που είναι η ψήφος τους». Τόνισε, άλλωστε, ότι στις μετρήσεις σε νέους 17-45 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σημαντικά. «Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι απολύτως ανοιχτό τώρα».

Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι «πολύ δύσκολο κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία λογική». Σημείωσε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως την οικοδομή και το τουριστικό πακέτο, προκειμένου ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο, είπε, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα. «Μην προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε είδη άμεσης ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» και όχι «έλεγχοι μαϊμού» «όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».

Πατριωτική επιλογή η επίλυση του Μακεδονικού

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση για εμάς, αλλά μία πατριωτική επιλογή, γιατί, εάν δεν είχαμε λύσει το μακεδονικό το 2018-2019, σήμερα, με την κρίση στην Ουκρανία, όποια και αν ήταν η κυβέρνηση, η αφόρητη πίεση θα ήταν να δεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα, Μακεδονία σκέτο», είπε, προσθέτοντας ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπάρχει υποκρισία εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ο τελευταίος τήρησε τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως ήταν και τα χρόνια που κυβερνήσαμε», είπε, εν είδει γενικότερης τοποθέτησης ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι υποκλοπές έγιναν από το διπλανό γραφείο του Μητσοτάκη

Μιλώντας για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι παρακολουθήσεις γίνονταν από το διπλανό γραφείο του κ. Μητσοτάκη». «Θέλει να κρυφτεί πίσω από τον ανιψιό του;». Μίλησε, δε, για ομολογία του Κυριάκου Μητοτάκη στο debate της περασμένης εβδομάδας. Πρόσθεσε ότι ζητώντας την ψήφο των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να τους καταστήσει συνενόχους στη συγκάλυψη του σκανδάλου.

«Πού είναι τα στοιχεία αυτά, οι καταγραφές που έγιναν, και αφορούν δεκάδες ανθρώπους; Αυτή την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε. «Αν κερδίσει στις εκλογές, πόσο ακόμα θα παραβιάσει το κράτος δικαίου;».

Πλειστηριασμοί

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκ ότι υπό κανονικές συνθήκες, κεντρικό θέμα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία θα έπρεπε να είναι οι 700.000 ενυπόθηκες κατοικίες. Όπως είπε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τα funds καθώς είναι ρεαλιστική, ενώ θεσπίζεται και η δικαστική προστασία. «Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη λεηλασία της κατοικίας και της περιουσίας της μεσαίας τάξης» τόνισε.

Ευθύνες Μητοτάκη για την επενδυτική βαθμίδα

«Είμαστε η κυβέρνηση εκείνη που κατάφερε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο τον Σεπτέμβριο του 2015, να ολοκληρώσουμε με επιτυχία ένα δύσκολο πρόγραμμα κρατώντας την κοινωνία όρθια, να βγάλουμε την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς έπειτα από πολλά χρόνια, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία βιώσιμη ρύθμιση χρέους και ταυτόχρονα να έχουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία για να έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

«Πεποίθηση μου είναι το 2019 χάθηκε η ευκαιρία σύντομα να αποκτήσει και επενδυτική βαθμίδα, γιατί γυρίσαμε στις παλιές, δοκιμασμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. μας οδήγησαν στη χρεοκοπία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η συνταγή αυτή (σ.σ. της Ν.Δ.) θέλει να δίνει φοροαπαλλαγές στους έχοντες και κατέχοντες αλλά ταυτόχρονα να μην δίνει καμία αναπτυξιακή προοπτική».

Όπως τόνισε, «η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο νομίζουμε. Είναι ακριβώς εκεί που την αφήσαμε εμείς. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί για το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας. Μόνο αυτό είχαμε αφήσει ανολοκλήρωτο το 2019. Το υποσχέθηκε πριν τις εκλογές του 2019».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «μία προοδευτική κυβέρνηση θα καταφέρει και να στηρίξει την οικονομία και να δημιουργήσει μία βιώσιμη προοπτική που θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, παράλληλα όμως και με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας».

Μετεκλογικές Συνεργασίες – Ευθύνη Ανδρουλάκη

Σε ερώτηση για μετεκλογικές συνεργασίες «Είναι προφανές ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και αρνηθεί να συζητήσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας θέτοντας ζήτημα προσώπων ο Ν, Ανδρουλάκης, θα αναλάβει και την ευθύνη γιατί θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για τον τόπο, που είναι η απλή αναλογική και η δυνατότητα συγκρότησης κυβερνήσεων σε προγραμματική βάση. Νομίζω δεν θα χρειαστεί να τον πείσω εγώ, θα πάρει τις αποφάσεις του με βάση και το κριτήριο της επιβίωσης».

Ο Μητσοτάκης μετρά τις ζωές που χάθηκαν στα Τέμπη σαν πολιτική φθορά

Μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση ντροπιαστική, ότι για το κόμμα του ήταν μια πρόσκαιρη φθορά. Τις ανθρώπινες ζωές δεν μπορούμε να τις μετράμε ως φθορά. Μεγαλύτερο έγκλημα από την απαξίωση του σιδηρόδρομου, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε ο κύριος Μητσοτάκης το δυστύχημα».

Επανέλαβε την ερώτηση του «ποιο γαλάζιο βύσμα» τοποθέτησε τον σταθμάρχη Λάρισας και ζήτησε απαντήσεις «για αυτά τα ψέματα με την τηλεδιοίκηση», σημειώνοντας ότι η τηλεδιοίκηση είχε καταστραφεί έπειτα από πυρκαγιά το 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα