ΑΘΗΝΑ
06:21
|
27.04.2024
Αιχμηρές παρατηρήσεις κατά της πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, με αφορμή την επαναφορά της στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουένμπιν εκτιμώντας πως ενισχύει την δύναμη και την ενότητα των αραβικών χωρών. Δεν παρέλειψε ωστόσο να κάνει αιχμηρές αναφορές στις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών ο Γουάνγκ ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο τερματισμός της απομόνωσης της Συρίας είναι ένα γεγονός που χαροποιεί πολλούς «εκτός από μία συγκεκριμένη χώρα», υπονοώντας τις ΗΠΑ.

Και συνέχισε μη διστάζοντας να πει τα πράγματα με το όνομά τους:

«Οι ΗΠΑ ξεδιάντροπα επέκριναν την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Συρία και άσκησαν πίεση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανοικτά εξέφρασε την αντίθεσή του στην επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και την εξομάλυνση των σχέσεων με άλλες αραβικές χώρες μη διστάζοντας απροκάλυπτα ακόμη και να καταγγείλουν τον Αραβικό Σύνδεσμο».

Όμως ο Γουάνγκ Γουένμπιν δεν σταμάτησε εκεί επισημαίνοντας πως η καταστροφή της Συρίας οφείλεται σε ένα βαθμό από τη στάση των ΗΠΑ λέγοντας πως «εξαιτίας της πίεσης και των κυρώσεων των ΗΠΑ υπέφερε η Συρία επί 12 χρόνια με τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των ενεργειών να διαρκούν ως τώρα».

Σε αντιδιαστολή με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε πως η επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο αποδεικνύει ξανά πως «όταν η σκιά των ΗΠΑ μικραίνει, απλώνεται το φως της ειρήνης».

Σε αντιδιαστολή με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε πως η επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο αποδεικνύει ξανά πως «όταν η σκιά των ΗΠΑ μικραίνει, απλώνεται το φως της ειρήνης».

Στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους όχι μόνον κατά της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία αλλά και κατά συμμάχων τους που ακολουθούν πιστά την ίδια πολεμοκάπηλη πολιτική λέγοντας:

Οι ΗΠΑ και «μία χούφτα χώρες»  υποκινούν τις προσπάθειες βίαιης ανατροπής καθεστώτων σε δεκάδες χώρες ενώ με την πολιτική τους καταδικάζουν «κάθε ενέργεια που δεν εξυπηρετεί τα εγωιστικά ηγεμονικά τους συμφέροντα».

Δεν παρέλειψε να δώσει, προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ακόλουθη συμβουλή εν είδει παρατήρησης: «Αυτό το είδος διαστρεβλωμένης «πολιτικής ορθότητας» δε θα τους πάει πουθενά πλέον».

Οι επισημάνεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας έγιναν την Δευτέρα,15 Μαΐου με αφορμή την (για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια) συμμετοχή του Σύρου υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο των ομολόγων του Αραβικού  Συνδέσμου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου απηύθυνε έκκληση για τη συνδρομή τους στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα