ΑΘΗΝΑ
23:02
|
01.05.2024
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στις δυνάμεις του Κιέβου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «διεθνή συνασπισμό» για να βοηθήσουν στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 για την Ουκρανία, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο πρωθυπουργοί «θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να παράσχουν στην Ουκρανία πολεμικές αεροπορικές ικανότητες, υποστηρίζοντας τα πάντα, από την εκπαίδευση χειριστών έως την προμήθεια αεροσκαφών F-16».

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η σωστή θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία που έχει η παροχή μακροπρόθεσμης βοήθειας στην Ουκρανία προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί τόσο διμερώς όσο και μέσω φόρουμ όπως η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα για την αντιμετώπιση της μάστιγας της εμπορίας ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Η δήλωση της Τρίτης, ήρθε μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας άφησε να εννοηθεί ότι το Κίεβο θα μπορούσε να λάβει σύντομα μαχητικά αεροσκάφη F-16, λέγοντας ότι ελπίζει σε «πολύ σημαντικές» αποφάσεις για το θέμα με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πέταξε με ελικόπτερο για μια απροειδοποίητη συνάντηση με τον Σουνάκ τη Δευτέρα στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Στεκόμενος δίπλα στον Σουνάκ μετά τη συνάντηση, ο Ζελένσκι είπε ότι συζήτησαν για μαχητικά αεροσκάφη «επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον ουρανό» και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν θετικός στο να βοηθήσει πειστούν οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη να προμηθεύσουν αεροσκάφη στις δυνάμεις του Κιέβου. «Μιλήσαμε γι’ αυτό και βλέπω ότι στο πιο κοντινό χρόνο θα ακούσετε μερικές, νομίζω, πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά πρέπει να δουλέψουμε λίγο περισσότερο πάνω σε αυτό», είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δεσμευτεί τον περασμένο Φεβρουάριο ότι θα ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε τυπικές τεχνικές του ΝΑΤΟ δέσμευση την οποία επανέλαβε η κυβέρνηση Σούνακ και τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το σχέδιο είναι να συμβάλει στη δημιουργία «μιας νέας ουκρανικής αεροπορίας με αεροσκάφη F-16 του ΝΑΤΟ».

Η Βρετανία δεν χρησιμοποιεί F-16, τα οποία κατασκευάζονται από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin στη Νότια Καρολίνα.

Η Ουκρανία επιδιώκει να τα αποκτήσει εδώ και αρκετό καιρό προκειμένου να ενισχύσει τη μικρή αεροπορία της, σοβιετικών προδιαγραφών, αλλά απομένει να πειστούν οι ΗΠΑ.

Ερωτηθείς αργότερα τη Δευτέρα εάν οι ΗΠΑ είχαν αλλάξει τη θέση τους σχετικά με την προμήθεια αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα