ΑΘΗΝΑ
04:13
|
29.05.2024
Η εξέλιξη ακολουθεί τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Κοπελούζου στην Αίγυπτο μετά και από την σημερινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την αραβική κοινοπραξία Infinity Power που προέκυψε από τη συνεργασία ανάμεσα στην εμιρατινή εταιρία του Άμπου Ντάμπι «Abu Dhabi Future Energy Company» και την αιγυπτιακή «Egypt’s Infinity».

Το μνημόνιο καλύπτει τη δυνατότητα από κοινού εξέτασης και ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα τροφοδοτήσουν το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.

Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής για τον συντονισμό των συζητήσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την εξειδίκευση, εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και οικονομική τεχνογνωσία τους για την ταχεία ανάπτυξη, υλοποίηση και επιτυχή λειτουργία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας ακολουθεί τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο ‘Αμπου Ντάμπι, για τη θέσπιση επενδυτικού πλαισίου ύψους 4 δισ. ευρώ, μεταξύ της ADQ,της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΕ).

Ο Πρόεδρος της Infinity Power, Μοχάμεντ Ισμαήλ Μανσούρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην κοινή ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο και της μεταφοράς μέσω του έργου υποθαλάσσιας μεταφοράς Αιγύπτου-Ελλάδας (GREGY) της παραγόμενης πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη. Πρόσθεσε πως η εξέλιξη δημιουργεί μία «αξιοσημείωτη ευκαιρία» για την Αίγυπτο να επωφεληθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των εσόδων.

Ανέφερε επίσης πως το έργο θα ενισχύσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα αποτελέσει βασικό εγχείρημα για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, ενώ παρέχοντας ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη, θα ενισχυθεί και η αιγυπτιακή οικονομία αναβαθμίζοντας τη χώρα στο ρόλο ενός βασικού παράγοντα  στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

«Αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον για τον κόσμο» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου Χρήστος Κοπελούζος σχολίασε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνάψουμε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Infinity Power για την αξιολόγηση της ευκαιρίας συνεργασίας στην ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα έργα πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο για την παραγωγή πράσινης ενέργειας η οποία θα μεταφερθεί μέσω GREGY στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την Ευρώπη στις προσπάθειές της για την επίτευξη ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας και να επιταχύνουμε την επίτευξη των στόχων Fit-55 και των στόχων μείωσης των ανθρακικών εκπομπών.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα από την Κύπρο αύριο, ο εμίρης του Κατάρ

Πέθανε από καρκίνο ο Γιώργος Προβόπουλος

(Ημι)μέτρα από τις ΗΠΑ υπέρ Κουβανών μικρών επιχειρηματιών

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ούσι των σκανδάλων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα