ΑΘΗΝΑ
02:14
|
20.09.2024
Απάντηση και από τους μηχανοδηγούς του ΟΣΕ που βρέθηκαν απολογούμενοι για μια απεργία στις 30 του Μάη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κύμα οργής προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί «εργαλειοποίησης των Τεμπών», με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του και εναντίον των πολιτικών υπευθύνων για το σιδηροδρομικό έγκλημα, οι γονείς των θυμάτων.

Παρά την προσπάθειά του να ανασκευάσει υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του δεν αφορούσαν τους γονείς των θυμάτων, αλλά την απεργία των σιδηροδρομικών, οι αντιδράσεις από όλες τις πλευρές παραμένουν έντονες, υποδαυλίζοντας και την πολιτική σύγκρουση ενόψει των εκλογών της Κυριακής 21ης Μαΐου.

Γονείς: Απαιτείται περισσότερος σεβασμός

Η βασική, σκληρή, απάντηση στον πρωθυπουργό ήρθε από τον εκπρόσωπο του «Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023», Χρήστο Κωνσταντινίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ieidiseis, υπογραμμίζει ότι αποτελεί δικαίωμα κάθε οικογένειας να προβεί σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.«Είναι μια διαδικασία, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Είναι ο μοναδικός τρόπος που έχεις για να βρεις δικαιοσύνη: Να καταθέσεις μήνυση εναντίον αυτών που θεωρούνται υπεύθυνοι», τόνισε προσθέτοντας ότι αν ο πρωθυπουργός θεωρεί τον εαυτό του άμοιρο ευθυνών είναι απλό να το αποδείξει: «Να παραιτηθεί από την ασυλία του και να αφεθεί στους δικαστικούς λειτουργούς να τον κρίνουν. Αν νομίζει ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι υπουργοί του, ο ίδιος που ήξερε τόσα χρόνια τι γινόταν…».

«Δεν το εργαλειοποιούμε εμείς, αυτοί το εργαλειοποιούν», τόνισε σχετικά με τις κατηγορίες για εργαλειοποίηση και δεν παρέλειψε να αναφερθεί με έντονη απαξίωση στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή που διεκδικεί ξανά την ψήφο των πολιτών: «Εγώ είμαι Καραμανλικός, για να ξέρετε. Στην οδό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπροστά στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αυτό που συνέβη. Φώναζαν: “Μαύρο, μαύρο στον Καραμανλή – το μόνο που τ’ αξίζει είναι η φυλακή”. Υπάρχει πιο μεγάλη ντροπή από αυτό για κάποιον πολιτικό;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, επισημαίνει ακόμα ότι γνώριζαν εδώ και χρόνια το χάλι του σιδηροδρόμου και χωρίς ντροπή μιλούσαν για ασφάλεια. «Εργαλειοποιούμε εμείς; Θα βρούμε τρόπο να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα στον σιδηρόδρομο, πείτε στον κ. Μητσοτάκη».

Οργή και από τους σιδηροδρομικούς

Με οργή σχολίασε το θέμα και ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενηδούνιας, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες για εργαλειοποίηση, ακόμα κι αν στρέφονταν κατά των μηχανοδηγών είναι άκυρες καθώς «η απεργία των σιδηροδρομικών δεν είναι ούτε μέσα στις εκλογές ούτε λίγες ημέρες πριν, αλλά 9 ημέρες μετά τις εκλογές».

«Μια άστοχη δήλωση διορθώνεται με μια συγνώμη. Όχι με επίθεση σε αυτούς που θρηνούν επίσης νεκρούς και προσπαθούν να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος με ασφάλεια. Αρκετά!», τονίζει ο κ. Γενηδουνιάς

Τσίπρας: Να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε χθες το βράδυ από την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη: «Έχουμε χρέος, όχι μόνο ηθικό απέναντι στις οικογένειες των αδικοχαμένων, που πριν από λίγο, προσέλαβε ο κ. Μητσοτάκης σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας, ότι εργαλειοποιούν την  τραγωδία. Ποιοι; Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους», τόνισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση προς τη νέα γενιά, διότι εάν ξεχάσουμε θα βρεθούμε εκ νέου σε τραγωδίες σαν και αυτή»

Για έλλειψη ενσυναίσθησης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, νωρίτερα, και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου:

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε και σήμερα ότι δεν νιώθει τους πολίτες. Αδυνατεί να τους καταλάβει ακόμα και στον βαθύ πόνο που προκαλεί η απώλεια. Που προκαλεί η τραγωδία. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Δεν δίστασε να επιτεθεί χυδαία ακόμη και στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη λέγοντας ότι δήθεν εργαλειοποιούν το δράμα τους με την μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του.

Αφού έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα στα Τέμπη. Αφού κατέβασε τον υπουργό των Τεμπών τον κ. Καραμανλή υποψήφιο στη Σέρρες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τώρα μπροστά στις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και μαζί τους.

Δεν διστάζει πουθενά. Δεν ντρέπεται καθόλου. Δεν νιώθει.

Πρέπει να φύγει. Δεν μας αξίζει».

ΚΚΕ: Παραδοχή ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη σχετικά με τους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη σημειώνει:

«Η αναφορά του κυρίου Μητσοτάκη στους συγγενείς των θυμάτων ότι “εργαλειοποιούν” προεκλογικά το έγκλημα στα Τέμπη επειδή αγωνίζονται για τη δικαίωση τους, πέρα από προσβολή, συνιστά ουσιαστικά παραδοχή ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησε στο συγκεκριμένο έγκλημα και το θάνατο 57 ανθρώπων».

ΜέΡΑ25: Έκδηλος ο αποκρουστικός κυνισμός του κ. Μητσοτάκη

«Για τον κ. Μητσοτάκη οι συγγενείς των θυμάτων και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους εργαλειοποιούν το έγκλημα στα Τέμπη. Τόσος ήταν και τόσος είναι ο Πρωθυπουργός μιας Κυβέρνησης που δεν δίστασε να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της παράταξης του τον Υπουργό Μεταφορών του εγκλήματος των Τεμπών, κ. Καραμανλή. Τέτοια είναι η αντίληψη και ο “πολιτικός πολιτισμός” του κ. Πρωθυπουργού που επαναλειτούργησε τον σιδηρόδρομο με τους ίδιους δολοφονικούς κινδύνους, τις βλάβες και την ανασφάλεια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο επιτελάρχης αυτού του ξεδιάντροπου, δολοφονικού επιτελικού κράτους και παρακράτους, το οποίο λειτουργεί υπό την ασυδοσία της πλειοψηφίας των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία, από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, έπαθαν προσωρινή αμνησία», τονίζει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει ότι «Όσο και αν προσπαθούν, τα Τέμπη δε θα ξεχαστούν, ούτε το δίκαιο αίτημα του λαού για δικαιοσύνη και για τέλος στις δολοφονικές μνημονιακές ιδιωτικοποιήσεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα