Δίνουμε στη δημοσιότητα το… τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών για την κατάρτιση της έκθεσης της Συμβουλευτικής Αποστολής για την Ακρόπολη.
Ως καταβολή έκτακτης εισφοράς της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites – ICOMOS) «για την πραγματοποίηση αυτοψίας και την κατάρτιση έκθεση της Μεικτής Συμβουλευτικής Αποστολής για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών», εμφανίζεται η «αποζημίωση» που πληρώνει το υπουργείο Πολιτισμού για την έκθεση.
Το τιμολόγιο κόπηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2022 από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (International Council of Monuments and Sites – ICOMOS), απεστάλη στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και αναλύει τις χρεώσεις ανά είδος εργασίας, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στις 9.000 ευρώ.
Η απόφαση για την πληρωμή του ανωτέρω τιμολογίου υπογράφηκε από την υπουργό Λίνα Μενδώνη στις 12 Μαΐου 2023.
Σημειώνουμε πως το ποσό αυτό δεν αφορά τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, αποζημιώσεις για εκτός έδρας της τριμελούς αποστολής κ.ο.κ., αλλά αποκλειστικά τις εργασίες σύνταξης της Έκθεσης της Συμβουλευτικής Αποστολής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς / ICOMOS που επισκέφθηκε την Ακρόπολη από τις 27 έως τις 29 Απριλίου του 2022.
Οι επισημάνσεις του World Heritage Watch
Όπως γράψαμε σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση World Heritage Watch που συνεργάζεται στενά με την UNESCO, παρατηρεί σε ανοιχτή επιστολή της, πως η μεικτή Συμβουλευτική Αποστολή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς / ICOMOS «βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τετελεσμένο γεγονός. Ήταν σαφές ότι αυτό που έγινε ήταν πρακτικά αδύνατο να διορθωθεί».
Ψέγει, ωστόσο τα μέλη της αποστολής, διότι έλαβαν τοις μετρητοίς τις εξηγήσεις του ελληνικού κράτους σχετικά με την αναστρεψιμότητα των παρεμβάσεων, επαναλαμβάνοντάς τες απλώς στην έκθεσή τους, και «δέχτηκαν χωρίς τη δέουσα επιμέλεια τις ψευδείς δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτές είχαν εγκριθεί από Διεθνές Συνέδριο».
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αποστολή δεν αμφισβήτησε ποτέ δηλώσεις, οι οποίες ήταν σε τόσο προφανή και πλήρη αντίφαση με την πραγματικότητα στον χώρο της Ακρόπολης, οδηγεί το World Heritage Watch να υπονοήσει πως πολιτικοί παράγοντες επηρέασαν την έκθεσή της, επισημαίνοντας πως «δημιουργούνται εικασίες ότι ‘μη τεχνικοί παράγοντες’ μπορεί να είχαν αντίκτυπο στα πορίσματα και στην έκθεση». Πρακτικά, η UNESCO επέτρεψε στον εαυτό της να παραπλανηθεί από Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους…
Όπως προκύπτει από την από 31 Μαρτίου 2023 επιστολή του προέδρου του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Lazare Eloundou Assomo, προς την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, επιστολή που συνοδεύει την διαβίβαση της τελικής έκθεσης της Συμβουλευτικής Αποστολής, πράγματι η αποστολή προχώρησε στις «απαραίτητες αλλαγές» και στην «διόρθωση σφαλμάτων» στην έκθεση, με βάση τα στοιχεία που της προμήθευσαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές. Το ίδιο έγγραφο του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενημερώνει πως θα προχωρήσει στην ανάρτηση της έκθεσης στην σχετική για την Ακρόπολη ιστοσελίδα της UNESCO, εκτός αν του δοθούν άλλες οδηγίες…
Πολιτική αντιπαράθεση για την επιστολή
Στο μεταξύ, η δημοσίευση της ανοιχτής επιστολής του World Heritage Watch προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε, αντί να απαντήσει στο ίδιο το World Heritage Watch, να απαντήσει στο σχόλιο της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία επισήμανε πως οι επισημάνσεις της διεθνούς οργάνωσης «δημιουργούν τριγμούς, αβεβαιότητες και φόβο στο αν μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση από τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, που λάβωσαν με δραματικό τρόπο το οικουμενικό μνημείο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά: όλη η διεθνής κοινότητα επιστημόνων, όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά έντυπα εδώ και τρία χρόνια φώναζαν για το έγκλημα που συντελείται στον Βράχο».
Στην απάντησή του το υπουργείο Πολιτισμού κάνει λόγο για απεγνωσμένη αντιπολίτευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που «υιοθετεί τυφλά ακόμη και έωλες απόψεις, που δυσφημούν την Ελλάδα». Εντύπωση προκαλεί, στην απάντηση του υπουργείου, η εξαιρετικά απαξιωτική τοποθέτησή του για το World Heritage Watch, «μια αμφιλεγόμενη ΜΚΟ, με ασαφείς προθέσεις και αδιαφανείς σχέσεις, η οποία δεν έχει καμία ειδίκευση σε μνημεία της Κλασικής Αρχαιότητας», όπως σημειώνει, για να προσθέσει: «Είναι η ίδια ΜΚΟ, που υποστηρίζει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ”δεν θίγει την εξέχουσα οικουμενική αξία του μνημείου, ούτε προκαλεί κανένα κίνδυνο”!»
Στην ανταπάντησή της η Σία Αναγνωστοπούλου επιτίθεται εκ νέου στην κυβέρνηση για εργαλειακή χρήση της Ακρόπολης και, μεταξύ άλλων, σημειώνει «Είναι τόσο προκλητικό ψέμα να λέτε ότι το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υποστηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που όσο και αν έχουμε συνηθίσει από σας, να επιχειρείτε συνεχόμενες στρεβλώσεις της πραγματικότητας για να προχωρήσετε το καταστροφικό έργο σας, αυτό μας σοκάρει».
Οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί του υπουργείου Πολιτισμού
Ας δούμε, όμως, προσεκτικότερα κάποια ακόμη σημεία της απάντησης του υπουργείου Πολιτισμού, που συνιστούν προσπάθεια παραπλάνησης. Γράφει το δελτίο τύπου του υπουργείου: «Το πόρισμα της Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO, αποτελούμενης από δύο εκπροσώπους του διεθνούς ICOMOS και ενός του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που διενήργησαν τον έλεγχο στα εκτελούμενα έργα στην Ακρόπολη, συμπεριλαμβανομένων των έργων προσβασιμότητας, έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. […] Το έργο των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ελέγχθηκε και κρίθηκε από τους εμπειρογνώμονες της UNESCO, αναγνωρίζεται ως ‘παγκόσμιο πρότυπο συντήρησης’».
Όμως, στην πραγματικότητα η ανάρτηση μιας έκθεσης εμπειρογνωμόνων στην ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO δεν συνιστά από μόνη της κανενός είδους «έγκριση». Σύμφωνα με την Σύμβαση της UNESCO, οι εκθέσεις διαβιβάζονται από το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με εισήγησή του, προς την διακυβερνητική Επιτροπή των Κρατών-Μελών, που είναι και το αρμόδιο όργανο για την λήψη αποφάσεων.
Αυτό είναι που θέλει να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό ακριβώς είναι που επισημαίνει και στην ανοιχτή επιστολή του το World Heritage Watch, όταν, διαβλέποντας την ενδεχόμενη παράκαμψη της διαδικασίας, μετά από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς, καλεί την UNESCO να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην επόμενη, 45η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Committee), που έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο!
Επιπλέον, μέσα στον προφανή εκνευρισμό του, το ελληνικό υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να μειώσει την αξιοπιστία του World Heritage Watch, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα, μεταξύ άλλων, και το ότι το τελευταίο «δεν έχει καμία ειδίκευση σε μνημεία της Κλασικής Αρχαιότητας». Αυτό είναι σωστό, καθώς ο ρόλος και οι σκοποί του συγκεκριμένου οργανισμού δεν συμπεριλαμβάνουν εξειδικεύσεις σε συγκεκριμένες ανά τον κόσμο κατηγορίες μνημείων.
Αν ακολουθήσουμε, ωστόσο, την λογική του υπουργείου Πολιτισμού, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ούτε οι εμπειρογνώμονες της Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO που επισκέφθηκαν την Ακρόπολη τον Απρίλη του 2022 και συνέταξαν τη σχετική έκθεση, έχουν οιαδήποτε σχέση με τα κλασικά μνημεία.
Συγκεκριμένα, ο Piere Antoine Gatier ασχολείται με τα μνημεία του 19ου και 20ου αιώνα, ενώ επιπλέον διδάσκει τη χρήση του… béton armé, η Francesca Cominelli ασχολείται κυρίως με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τον πολιτιστικό τουρισμό και την πολιτισμική πολυμορφία, ενώ η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Jyoti Hosagrahar ειδικεύεται στα μνημεία σε σχέση με την αστική βιώσιμη ανάπτυξη και στην πολιτιστική διαχείριση.
Το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα μπορούσε, παραμονές εκλογών, να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που μας έχει συνηθίσει εδώ και τέσσερα χρόνια: να διοχετεύει ψευδή στοιχεία και να επιχειρεί την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.