ΑΘΗΝΑ
19:22
|
25.04.2024
Για μια προσπάθεια της G7 να προωθήσει την πρόταση του Κιέβου έναντι της πρότασης της Κίνας, μιλούν οι Financial Times.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησής τους στη Χιροσίμα αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν μια πρόταση για μια ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την πρόταση του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου έναντι της πρότασης της Κίνας, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Οι συνομιλίες της G7 για τη σύνοδο που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και δεν αναμένεται να συμπεριλάβει τη Ρωσία, πραγματοποιούνται καθώς ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας επισκέπτεται το Κίεβο για να υποστηρίξει την «πολιτική διευθέτηση» του Πεκίνου για τον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί σχεδόν 15 μήνες.

Το σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι για τον τερματισμό της σύγκρουσης περιλαμβάνει την απαίτηση η Μόσχα να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της και να εγκαταλείψει όλες τις περιοχές που έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η εκδοχή συνομιλιών της Κίνας δεν απαιτεί μια πλήρη υποχώρηση της Ρωσίας πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνουν οι Financial Times.

Οι δυτικοί ηγέτες τόνισαν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόνο όταν το Κίεβο είναι πρόθυμο να το κάνει και ότι η επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να επιτευχθεί μια «δίκαιη ειρήνη».

Ωστόσο, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το εάν η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και εάν ενδέχεται να μειωθεί ενόψει των αμερικανικών εκλογών του επόμενου έτους, επισημαίνουν οι FT.

Σύμφωνα με το μέσο, αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι οι ηγέτες της G7 θα χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο της ομάδας στη Χιροσίμα για να συζητήσουν την ιδέα της διεξαγωγής μιας διάσκεψης αφιερωμένης στο σχέδιο του Ζελένσκι το καλοκαίρι.

Εκπρόσωπος του Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, με στόχο να συνταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες με την ειρηνευτική του πρόταση.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να απευθυνθεί στους ηγέτες της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο το ενδιαφέρει «να εμπλέκεται η Κίνα στην εφαρμογή της ουκρανικής ειρηνευτικής φόρμουλας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε μετά από συνάντηση με τον απεσταλμένο του Σι, Λι Χίου, σήμερα, ότι επιβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχτεί ειρήνευση με τη Ρωσία που θα συνεπάγεται απώλεια ουκρανικού εδάφους.

Το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας και χαιρέτισε μια πρόσφατη πρωτοβουλία του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι πολλά αφρικανικά κράτη θα ηγηθούν μιας ειρηνευτικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα μετά τη συνομιλία των Πούτιν και Ραμαφόσα την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δήλωσε πως η πρότασή του είχε θετική ανταπόκριση και από τον Ουκρανό πρόεδρο, με τον οποίο συνομίλησε επίσης.

«Ο κύριος Ραμαφόσα είπε ότι η Αφρική, ως η μεγαλύτερη ήπειρος, θεωρεί επίσης απαραίτητο να υψώσει τη φωνή της στις διεθνείς προσπάθειες για τη διευθέτηση της γνωστής κατάστασης στην Ουκρανία», είπε, σύμφωνα με το Interfax, ο Πεσκόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα