Σε άρθρο του κ. Αναστασίου Τάντση, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή» την 13η Μαΐου του 2023 με τον παραπλανητικό τίτλο «“Μπούλινγκ” στο Μουσείο» https://www.kathimerini.gr/culture/562417423/mpoylingk-sto-moyseio/ γίνεται αναφορά σε συζήτηση, την οποία ο συντάκτης είχε με υπαλλήλους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, και συγκεκριμένα σε διάλειμμα αυτού. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εφαρμογή του Ν. 5021/2023, με τον οποίο η απερχόμενη Κυβέρνηση αποκόπτει τα πέντε κορυφαία μουσεία της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε Ν.Π.Δ.Δ.
Στο δημοσίευμα ο κ. Τάντσης γράφει ότι «Στην έξοδο με σταμάτησε με βίαιο τρόπο ομάδα περίπου 10 ατόμων (μέλη της «Επιτροπής Αγώνα ΒΧΜ») με την αξίωση να παραιτηθώ από το Δ.Σ. του ΜΒΠ». Υπογραμμίζουμε, ότι η συγκεκριμένη αναφορά στον «βίαιο τρόπο» δεν περιλαμβάνεται σε καλούμενη «ανοικτή» επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε την 12η Μαϊου 2023 αποκλειστικά στην ψηφιακή εφημερίδα «The President», και η οποία περιλήφθηκε σε άρθρο της κ. Αγγελικής Κώττη με τον τίτλο «Συνδικαλιστικά ζητήματα σε επιστημονικό συνέδριο».
Δεν γνωρίζουμε τον λόγο, που οδήγησε τον συντάκτη να «επικαιροποιήσει» ή να «βελτιώσει» εκ των υστέρων το περιεχόμενο της «ανοικτής» επιστολής του και να προσθέσει ένα τόσο σημαντικό στοιχείο, όπως η άσκηση βίας. Η συγκεκριμένη αναφορά, πέραν του ότι δημιουργεί εύλογες απορίες για τον σκοπό της εκ των υστέρων προσθήκης της, δεν ισχύει, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, συνιστά σκόπιμη στρέβλωση της συζήτησης και συκοφαντική για τους εργαζομένους στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ως δημοσίους υπαλλήλους, ως επιστήμονες, ως εκπροσώπους και μέλη επιστημονικών συλλόγων και συνδικαλιστικών σωματείων, ανάμεσα στα οποία ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.
Συνιστά ανυπόστατη και αναπόδεικτη τοποθέτηση, την οποία οι άνω των 10 εργαζόμενοι στους οποίους ο κ. Τάντσης αναφέρεται, καθώς και άλλοι παρόντες είναι σε θέση να διαψεύσουν. Εκτός εάν ο κ. Τάντσης εκλαμβάνει τον διάλογο ως άσκηση βίας. Επίσης, ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου επιχειρεί να περιγράψει ως είδηση την ανυπόστατη άσκηση «βίας» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Δεν αποτελεί λοιπόν, ένα κείμενο θέσεων για τον νόμο, αλλά ένα δυσφημιστικό δημοσίευμα εναντίον του Μουσείου και του προσωπικού του.
Ο ισχυρισμός του συντάκτη του άρθρου ότι «έχει επιχειρηματολογήσει δημοσίως» για τον νόμο είναι επίσης ανεπιβεβαίωτος, τουλάχιστον σε εμάς. Στο άρθρο του παραλείπεται μία βασική διάσταση του νόμου και της εφαρμογής του: ότι η επιλογή του κ. Τάντση ως μέλους του Δ.Σ. του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού δεν ήταν προϊόν αξιολογικής κρίσης ή ανοικτής πρόσκλησης κατόπιν προκήρυξης για την κατάληψη της θέσης, αλλά απευθείας διορισμός από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.
Αναρωτιόμαστε εάν το δημοσίευμα περιείχε ακόμη και μεγαλύτερο δόλο, αποσκοπώντας να παρουσιάσει τους εργαζομένους στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και μέλη των Σωματείων μας, ως υπαλλήλους με βίαιη συμπεριφορά που λειτουργούν κατά παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Άραγε, καλλιεργούνται από τον κ. Τάντση οι προϋποθέσεις άσκησης πειθαρχικού ελέγχου με στόχο το κυνήγι των εργαζομένων, ώστε να «τιμωρηθούν» για απρεπή συμπεριφορά; Ο κ. Τάντσης εκκινεί την επαφή του με τον χώρο των μουσείων επιθετικά και με συκοφαντική διάθεση απέναντι στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά.
Παρακαλούμε να δημοσιευτεί αμέσως η παρούσα επιστολή από την εφημερίδα σας και ζητούμε μέσω αυτής από τον κ. Τάντση να ανακαλέσει τα υπ’ αυτού γραφόμενα περί άσκησης βίας σε βάρος του.
Γιάννης Βερροιόπουλος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων
Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Δέδες Λιώνης, πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων