ΑΘΗΝΑ
12:57
|
02.05.2024
Με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης ξεκίνησε η συνάντηση των ηγετών της Κίνας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε σήμερα για «νέα εποχή» στις σχέσεις με την Κεντρική Ασία, κατά την έναρξη μιας συνόδου κορυφής που το Πεκίνο ελπίζει να εδραιώσει τις σχέσεις του με τη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Η συγκέντρωση αυτής της εβδομάδας, που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία κινεζική πόλη Σιάν, το ιστορικό ανατολικό άκρο του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Κίνα με την Ευρώπη μέσω της Κεντρικής Ασίας, χαρακτηρίστηκε ως «ορόσημο» από το Πεκίνο.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες της περιοχής σε δείπνο καλωσορίσματος, ο Σι δήλωσε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων αποτελεί μια «στρατηγική επιλογή».

«Είμαι βέβαιος ότι με τις κοινές μας προσπάθειες, η αυριανή σύνοδος κορυφής θα έχει πλήρη επιτυχία και θα προαναγγέλλει μια νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας-Κεντρικής Ασίας», είπε ο Σι σε ανάγνωση της ομιλίας που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελάτε μαζί μας για να ανοίξουμε ένα λαμπρό μέλλον συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Κεντρικής Ασίας», είπε.

Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας είναι η πρώτη του είδους της.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι το εμπόριο με το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν έφτασε τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αυξήθηκε κατά 22% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η Κεντρική Ασία έχει επίσης γίνει σημαντικό μέρος της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη – ένας Δρόμος».

Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας, ενώ παράλληλα, από την περιοχή περνούν και οι σιδηροδρομικές διαδρομές που συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Agence France-Presse, αναλυτές δήλωσαν ότι στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας είναι πιθανό να γίνουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνιών για μια περαιτέρω επέκταση αυτού του τεράστιου δικτύου, μεταξύ των οποίων η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής αξίας 6 δισ. δολαρίων μεταξύ Κίνας, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν, η οποία έχει κολλήσει εδώ και καιρό και η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Κεντρικής Ασίας – Κίνας.

Από την πλευρά του, σε μία συνάντηση με τον Σι πριν από τη σύνοδο, ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ επαίνεσε το «μοναδικό εύρος» αυτού του έργου.

Ο Σι είπε επίσης σήμερα στον Πρόεδρο του Κιργιστάν,  Σαντίρ Τζαπάροφ, ότι η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με το Κιργιστάν για να οικοδομήσει μια κοινότητα καλής γειτονίας, φιλίας, κοινής ευημερίας και κοινού μέλλοντος».

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους προέδρους του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν, επαινώντας τις ισχυρές σχέσεις και υποσχόμενος την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών.

«Οι πολιτικές σας θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη και την περαιτέρω ευημερία ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κράτους, την ενίσχυση της εξουσίας και της παγκόσμιας οικονομικής ηγεσίας της χώρας στο εγγύς μέλλον», είπε στον Σι ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ.

Ο Σι και η πρώτη κυρία της Κίνας, Πενγκ Λιγουάν, υποδέχθηκαν τους αρχηγούς κρατών με μια τελετή υποδοχής. Το πρωί της Παρασκευής, και οι έξι πρόεδροι πρόκειται να μιλήσουν στα ΜΜΕ και να παρουσιάσουν μια κοινή δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα