Στην πόλη Σιάν της κεντρικής Κίνας βρίσκονται οι ηγέτες του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν για μια διήμερη συνάντηση κορυφής με την κινεζική ηγεσία, την ώρα που διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν πως το Πεκίνο στρέφει το βλέμμα του στο όποιο κενό επιρροής αφήνει η Ρωσία σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της περιοχής που ευρέως θεωρούνταν, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό, «αυλή» της Μόσχας.
Η σύνοδος στο Σιάν, την ιστορική πόλη που κάποτε σηματοδοτούσε το ξεκίνημα του θρυλικού «Δρόμου του Μεταξιού», συγκεντρώνει τις πέντε συγκεκριμένες χώρες της Κεντρικής Ασίας που αποτελούν κρίσιμους κρίκους για την πρωτοβουλία «Belt and Road» του Πεκίνου καθώς η Κίνα αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για τις περισσότερες από αυτές και προσπαθεί να αυξήσει την οικονομική επιρροή της με μια σειρά πρωτοβουλίες και συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας δημοσίευσε στοιχεία, χθες Τετάρτη, που δείχνουν ότι ο όγκος εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας με χώρες της Κεντρικής Ασίας ανήλθε σε 24,8 εκ. δολάρια το πρώτο τετράμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 37,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με το 55% του όγκου των συναλλαγών αυτών να αφορά σε ενεργειακά προϊόντα όπως ο άνθρακας, το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Καθώς η σύνοδος συμπίπτει με τη διάσκεψη κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, αναλυτές επισημαίνουν τη σημασία της εκτιμώντας ότι απεικονίζει τα μεταβαλλόμενα πρότυπα επιρροής στα πρώην σοβιετικά κράτη όπου η Ρωσία ασκούσε από καιρό επιρροή η οποία όμως υποχωρούσε εδώ και καιρό, τάση που επιταχύνθηκε και από την ουκρανική κρίση.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιρροή της Κίνας στην περιοχή δεν σημαίνει ότι η Μόσχα ήταν λιγότερο σημαντική, επισημαίνοντας ότι Πεκίνο και Μόσχα συμφώνησαν σε μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον περασμένο Φεβρουάριο και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως επίσης και το ταξίδι του Κινέζου προέδρου στην Ρωσία και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν τον Μάρτιο.
Χαρακτηριστικά, ο Λι Γιονγκκουάν, διευθυντής ευρασιατικής έρευνας στο Κέντρο Ερευνών Ανάπτυξης της Κίνας του Κρατικού Συμβουλίου, ανέφερε στους Global Times ότι «εδώ και 30 χρόνια, στην Κεντρική Ασία πλανάται μια περίπλοκη γεωπολιτική ατμόσφαιρα». «Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι περιφερειακές χώρες μπορούν να ευδοκιμήσουν παρά τους πολλαπλούς ασταθείς παράγοντες είναι επειδή η Κίνα και η Ρωσία έχουν συνεργαστεί για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν κοινό συμφέρον για αυτό το θέμα», τόνισε.