ΑΘΗΝΑ
07:15
|
03.05.2024
Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χούι, άκουσε την έκκληση της Πολωνίας. Μετά μεταβαίνει σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη βοήθεια της Κίνας προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ζήτησε σήμερα η Πολωνία στη διάρκεια συνάντησης δύο ανώτατων αξιωματούχων στη Βαρσοβία.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας αναφέρεται πως η έκκληση για βοήθεια έγινε στη διάρκεια της συνάντησης του Πολωνού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Βόιτσεκ Γκέρβελ με τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις Λι Χούι που περιοδεύει αυτή τη βδομάδας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βρισκόταν στο Κίεβο την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, συζητώντας τρόπους για να τελειώσει η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες ανάμεσα στον Λι και τον Γκέρβελ, επισημαίνεται η έκκληση του τελευταίου προκειμένου το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του ώστε η Ρωσία να θέσει τέλος στον πόλεμο, ως εξής:

«Ο αναπληρωτής υπουργός Γκέρβελ αναγνώρισε την ευθύνη που έχει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και εξέφρασε την ελπίδα πως η Κίνα… θα καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας και θα ασκήσει πίεση στη Ρωσία να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Στην ίδια ανακοίνωση δεν κρύβεται η ανησυχία της Πολωνίας για τις δηλώσεις της Κίνας ότι θέλει «να ενισχύσει» τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε άλλο σημείο, ο Γκέρβελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και στη συνέχεια «προειδοποίησε» πως στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο για τη Μόσχα θα έχει «σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις με την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του Προέδρου Ζελένσκι στην Ουκρανία έχει αποκλείσει οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία ισχυριζόμενη και θέλει πίσω κάθε εκατοστό ουκρανικού εδάφους.

Από την άλλη η Κίνα προωθεί από τον Φεβρουάριο, μία πρόταση 12 σημείων για πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας, ήταν σε μεγάλο βαθμό μια επανάληψη προηγούμενων θέσεων της Κίνας για τον πόλεμο, όπου καλούσε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση και προειδοποιούσε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων.

 Ο Λι είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με την πολωνική ανακοίνωση, είπε στη διάρκεια των συνομιλιών στη Βαρσοβία πως η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός», παρατηρώντας πως δεν υπάρχει «εύκολη λύση».

Η περιοδεία του Κινέζου διπλωμάτη ξεκίνησε στις 15 Μαΐου από το Κίεβο στο οποίο πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις επί δύο μέρες. Σήμερα μετέβη στην Πολωνία και οι επόμενοι σταθμοί του είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο όπου θα επισκεφθεί την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα